Analiza: kaj je cilj Hamasovega napada na Izrael?

Svet 08. Okt 202313:23 8 komentarjev
Ramala
Palestinski borci v Ramali (Foto: PROFIMEDIA)

Nekateri so ocenili, da je cilj Hamasovega napada tudi spodkopavanje regionalnih zavezništev. Katerih? In zakaj?

Cilj sobotnega nepričakovanega napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael je med drugim spodkopati nova regionalna zavezništva, ki bi lahko ogrozila palestinske težnje po državnosti. To je sporočilo Savdski Arabiji, ZDA in Izraelu, da regija ne bo varna, dokler interesi Palestincev ne bodo upoštevani, je za agencijo Reuters ocenil neimenovan vir.

Napad Hamasa namreč ne sovpada le s 50. obletnico jomkipurske vojne, temveč tudi s poskusi ZDA, da bi Savdska Arabija dosegla normalizacijo odnosov z Izraelom v zameno za obrambni sporazum med Washingtonom in Rijadom. Analitičarka Laura Blumenfald je za Reuters ocenila, da je Hamas “videl, da se Izraelci in Savdijci približujejo dogovoru”, zaradi česar se je odločil ukrepati.

“Izhodišče za mir mora biti konec izraelske okupacije”

Vodja Hamasa v Libanonu Osama Hamdan je za tiskovno agencijo povedal, da naj bi napad arabske države v regiji spodbudil k spoznanju, da sprejetje izraelskih varnostnih zahtev ne bo vodilo k miru v regiji. “Za tiste, ki želijo stabilnost in mir v regiji, mora biti izhodišče konec izraelske okupacije,” je poudaril. “Vsi sporazumi o normalizaciji, ki ste jih (arabske države) podpisale z Izraelom ne bodo končale tega konflikta,” pa je za televizijo Al Jazeera izjavil politični vodja Hamasa Ismail Hanijeh.

Izrael, Sderot
Izraelski vojaki v Sderotu na jugu Izraela (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Po mnenju nekdanjega ameriškega diplomata na Bližnjem vzhodu Richarda Liberona dejanja Hamasa pošiljajo Savdijcem jasen signal, da palestinskega vprašanja ne bi smeli obravnavati kot le še eno podtemo v pogajanjih o normalizaciji odnosov z Izraelom. Po drugi strani je neimenovan visoki uradnik v vladi ameriškega predsednika Joeja Bidna opozoril, da je “res prezgodaj za ugibanje” o vplivu, ki bi ga eskalacija konflikta med Izraelci in Palestinci lahko imela na prizadevanja za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo, še navaja Reuters.

Že mesece se namreč pojavljajo ugibanja, ali bo Savdska Arabija naslednja arabska država, ki bo normalizirala odnose z Izraelom, potem ko so dogovore o vzpostavitvi diplomatskih odnosov s to državo ob podpori ZDA v zadnjih letih sklenili Združeni arabski emirati, Maroko in Bahrajn. Savdska Arabija sicer nikdar ni priznala Izraela in je dolgo vztrajala, da tega tudi ne bo storila brez pravične rešitve za Palestince in dokler ne bo dosežena rešitev izraelsko-palestinskega spora z dvema državama.

Palestinci poudarjajo, da mora kakršenkoli dogovor med Izraelom in Savdsko Arabijo vključevati tudi njihove pravice, ni pa jasno, v kolikšni meri bi bila skrajno desna izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja pripravljena popuščati pri svojih stališčih. Netanjahu je sicer septembra dejal, da normalizacijo pričakuje v nekaj mesecih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje