Parada ponosa v Beogradu: pridržanih 64 oseb, shod varovalo 5.200 policistov

Svet 17. Sep 202216:37 1 komentar
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO

Po tednih pritiskov iz tujine je srbska premierka Ana Brnabić danes vendarle dovolila, da se v Beogradu odvije Parada ponosa v sklopu Europrida 2022. Dogovor naj bi bil po poročanju srbskih medijev dosežen tik pred zdajci po pogovorih med kabinetom Brnabić in EU. Shod je sicer potekal po spremenjeni, krajši poti in ob slabem vremenu, spremljalo pa ga je več kot 5.200 policistov. Sama parada je minila brez nasilja, so pa srbsko prestolnico že pred tem pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida.

H kompromisni rešitvi naj bi po navedbah portala Nova.rs pomembno prispevala evropska komisarka za enakost Helene Dalli, ki se je osebno angažirala v pogovorih s srbsko premierko. Dalli je sicer trenutno v Beogradu in se je – skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati – udeležila Parade ponosa.

Po jutranji vesti je eden od organizatorjev Europrida 2022 Goran Miletić sporočil, da je parado uradno odobrilo tudi srbsko notranje ministrstvo, potem ko jo je iz varnostnih pomislekov v minulih dneh zavrnilo. Dovoljenje je bilo sicer izdano za parado po novi trasi, ki se je začela pri ustavnem sodišču in ne pri narodni skupščini, kot so sprva načrtovali, je pojasnil Miletić.

Srbska premierka Ana Brnabić je medtem danes v nagovoru na sprejemu tujih diplomatov zatrdila, da bo med parado varnost zagotovljena, in spomnila, da v minulem tednu, ko so se v Beogradu že odvili številni manjši dogodki v okviru Europrida, ni prišlo do nobenih incidentov. “To je prava slika Beograda in Srbije ter tega, kar sta. Srbija je odprta in svobodna družba, v kateri so vsi dobrodošli, in to bomo v prihodnjih letih šele dokazali,” je poudarila po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Vztrajala je, da se za organizacijo Europrida niso odločili, ker bi jih nekdo k temu prisilil, temveč zaradi Srbije same in dobrobiti širše regije.

N1
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO

Nasprotniki parade nad policiste

V središču Beograda je sicer že okoli 13. ure prišlo do incidenta, ko je policija zadržala manjšo skupino, ki je nosila verske simbole in protestirala proti Paradi ponosa. Nekateri protestniki so ob tem začeli metati steklenice v policiste in novinarje, a o hujših izgredih do poldneva niso poročali.

Policija pa je do 15. ure zaradi kršenja javnega redu in miru pridržala že 31 oseb, tudi moškega v duhovniških oblačilih, ki je v novinarja ekipe N1 Srbija vrgel steklenico. Policija pa je pred ustavnim sodiščem, kjer so se udeleženci parade začeli zbirati, oblikovala živi zid.

Izpred srbskega ustavnega sodišča so krenili malo po 17. uri, v okviru parade pa so se sprehodili po drugačni poti, kot je bilo sprva načrtovano. Prvotni načrt je predvidel pot od srbske skupščine do trdnjave Kalemegdan, a so zaradi prepovedi sprehoda po omenjeni poti krenili po novi trasi. Na začetku kolone so razvili napis “Hodimo in bomo hodili” v srbščini in angleščini, parado pa je varovalo okoli 5.200 policistov, ki niso nikomur dovolili, da bi prebil njihov kordon in se približal udeležencem. Pohod se je končal, ko je mavrična zastava prispela na stadion Tašmajdan, kjer se bo dogajanje zaključilo s koncerti.

Hkrati z udeleženci parade ponosa so se po beograjskih ulicah sprehodili tudi nasprotniki Europrida. Mnogi med njimi so policijo obstreljevali z baklami in topovskimi streli, še poroča N1 Srbija. Srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin je sicer pred tem zagotovil, da na ulicah Beograda ne bo tolerirano nikakršno nasilje. Premierka Brnabić pa je po zaključku parade sklicala izredno novinarsko konferenco, na kateri je med drugim pojasnila, da je bilo do večera skupno pridržanih 64 oseb.

Dodala je, da je bilo v spopadih s protestniki lažje poškodovanih deset policistov. “Pokazali smo, da smo resna država, ki drži besedo svojim državljanom, ki spoštuje svoje institucije, a spoštuje tudi pravice svojih državljanov. Vse, kar se je zgodilo, smo naredili na najboljši možni način,” je še sporočila premierka. Poudarila je, da so mnogi v današnjem dogodku iskali “priložnost za destabilizacijo Srbije” in ocenila, da Parada ponosa v tem trenutku ni niti med desetimi najpomembnejšimi temami, s katerimi se država sooča.

Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/BOBO

Po poročanju N1 Srbija je bilo več ulic v središču Beograda cel dan zaprtih kljub temu, da naj bi upravno sodišče še danes zjutraj zavrnilo pritožbo organizatorjev dogodka ter naj bi bila načrtovana povorka prepovedana. Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je parado v sklopu Europrida 2022 prepovedalo že na začetku minulega tedna, a so se organizatorji pritožili na prepoved.

Veleposlanik ZDA v Srbiji Christopher Hill, ki je skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati osebno sodeloval v paradi, je Srbiji že čestital za “varen in uspešen” Europride 2022, ki po njegovih besedah potrjuje evropsko prihodnost Srbije. Poudaril je še, da je ponosen, da se lahko danes sprehodi v znak podpore različnosti, vključenosti in spoštovanju pravic vseh državljanov.

Tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, Slovak Vladimir Bilčik, ki je nagovoril udeležence parade, je dogajanje označil kot proslavo svobode, različnosti in pravih evropskih vrednot. V srbščini je dejal, da so pravice skupnosti LGBTI človekove pravice, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa je bistvo moderne demokratične Evrope. Po poročanju N1 Srbija pa je v paradi hodila tudi partnerka srbske premierke Milica Đurđić.

Dogodek Europride od leta 1992 izmenično poteka v različnih evropskih prestolnicah, Srbija pa naj bi bila njegova prva postaja v južni Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje