Priština vrnila uslugo Beogradu in ukinila zakrivanje srbskih registrskih tablic

Svet 05. Jan 202413:56 0 komentarjev
Prekirvanje grba na srbski registrski tablici
Foto: PROFIMEDIA

Tudi voznikom s srbskimi registrskimi tablicami ob vstopu na Kosovo ne bo več treba z belimi nalepkami skrivati državnega grba. Vlada v Prištini je namreč po potezi Beograda, ki je omogočila svobodno gibanje za vsa vozila s Kosova, odgovorila z enakim ukrepom. Medsebojno priznanje registrskih tablic predstavlja pomemben korak k normalizaciji odnosov, ki so se v zadnjem obdobju večkrat poslabšali prav zaradi nepriznavanja registrskih tablic.

Kosovska vlada je v četrtek zvečer ukinila režim, po katerem so morali vozniki s srbskimi registrskimi tablicami ob vstopu v državo prekriti nekatere njene dele. Do zdaj so morali namreč vozniki na mejnih prehodih na srbskih tablicah s posebno belo nalepko prekriti državni grb in kratico države. Vlada v Prištini je po poročanju portala Kossev ukinitev režima pojasnila kot dejanje za dobre sosedske odnose in odziv na “polno srbsko priznanje kosovskih tablic”.

V Beogradu je namreč vlada na božični dan sprejela odločitev, s katero je od 1. januarja 2024 omogočila svobodno gibanje za vsa vozila s Kosova. Gre za praktično isti ukrep, kot ga je včeraj sprejelo Kosovo, saj so morali vozniki s kosovskimi registracijami pred tem ob vstopu v Srbijo prav tako čez grb in kratico lepiti bele nalepke.

Medsebojno priznanje registrskih tablic predstavlja pomemben korak k normalizaciji odnosov med državama, kar so ob odločitvi srbske vlade pozdravili tudi v EU. Predstavniki obeh držav, še posebej Srbije, so v izjavah razumljivo bolj previdni.

Direktor urada za Kosovo Petar Petković je ob najavi spremembe poudaril, da srbska vlada s tem ni prestopila skrajne meje pri ohranjanju nacionalne integritete in suverenosti ter da odločitev ne pomeni priznanja neodvisnosti Kosova, kar piše tudi v sprejetem zakonu. Kosovski premier Albin Kurti je po odločitvi Beograda dejal, da ta ni posledica želje po normalizaciji odnosov, ampak poskus zmanjšanja kritik in pritiskov iz EU in ZDA.

Spor zaradi tablic sprožil napetosti in incidente

Prav nepriznavanje registrskih tablic je v zadnjem obdobju poskrbelo za napetosti med Srbijo in Kosovom. Kurtijeva vlada je želela jeseni leta 2022 uvesti obvezno preregistracijo, s čimer bi moralo tudi srbsko prebivalstvo na severu Kosova opustiti srbske tablice s kratico KM in na vozila nadeti kosovske tablice. Namera Prištine je povzročila močno nasprotovanje Beograda, iz kosovskih institucij pa so protestno izstopili srbski uradniki, policisti in tudi vsi župani občin s srbsko večino. Konec novembra istega leta je Kosovo ob posredovanju EU opustilo načrte o uvedbi tablic, Srbija pa se je zavezala, da bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

Poziv kosovske policije srbskemu vozniku k zamenjavi tablic
Poziv kosovske policije srbskemu vozniku k zamenjavi tablic (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub dogovoru so se napetosti stopnjevale. Po izstopu Srbov iz policijskih vrst je Priština konec leta 2022 na nekatera območja s srbsko večino napotila kosovske policiste in specialce, kar je povzročilo val protestov, barikad, incidentov in ostrih besednih spopadov med Beogradom in Prištino. Srbija je Natovo misijo Kfor celo zaprosila za dovoljenje, da na Kosovo pošlje vojsko, kar pa je poveljstvo misije zavrnilo. Zaradi odstopa županov občin na severu Kosova s srbsko večino so aprila lani tam izvedli nadomestne volitve, ki pa so jih srbski volilci in kandidati bojkotirali, zato so bili za župane izvoljeni etnični Albanci. Sledil je nov val protestov v teh občinah, ki so maja najbolj eskalirali v Zvečanu, kjer se je množica spopadla s kosovsko policijo in vojaki Kforja.

Po umiritvi protestov je septembra v Banjski odjeknilo še streljanje med kosovsko policijo in skupino močno oboroženih moških, ki so zavzeli samostan. V celodnevnem obstreljevanju so umrli en kosovski policist in trije srbski napadalci, odgovornost za napad pa je prevzel nekdanji podpredsednik glavne srbske stranke na Kosovu Milan Radoičić. Kosovska policija, ki je po napadu zasegla ogromne količine težkega orožja in vojaške opreme, je prav danes na nepregledanem območju v bližini Banjske našla še slabih 700 nabojev različnih kalibrov in srbsko zastavo. Po prvih ocenah meni, da so tam ostali po septembrskem napadu, poroča Kossev.

Naboji najedni v bližini Banjske
Foto: Kosovska policija/Kossev

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!