Tožilci v nadaljevanju sojenja porotnikom pokazali posnetek smrti Georgea Floyda

Svet 25. Jan 202220:10 0 komentarjev
george floyd
Cedric Hohnstadt Illustration via REUTERS

Zvezno tožilstvo je v torek med nadaljevanjem sodnega procesa proti trem nekdanjim policistom iz Minneapolisa, ki so leta 2020 sodelovali pri umoru 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda, porotnikom pokazalo videoposnetek aretacije, po kateri so v ZDA izbruhnili siloviti protesti.

Sodni proces vodi zvezni sodnik Paul Magnuson, ki pričakuje, da bodo zadevo sklenili po štirih tednih. Trojico kasneje čaka tudi sodni proces na državni ravni, ki se bo začel junija. Derek Chauvin, ki je 25. maja 2020 več kot devet minut klečal na vratu vklenjenega Georgea Floyda, je bil junija lani obsojen na 22 let in pol zaporne kazni zaradi umora in uboja. Decembra lani je priznal tudi krivdo za kršenje državljanskih pravic Floydu na zvezni ravni.

Floydova smrt je v ZDA sprožila silovite proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki so prerasli v proteste proti simbolom rasizma v ZDA. Ko je Chauvin klečal na vratu Floyda, ga je kolega Thomas Lane držal za noge, J. Kueng pa mu je klečal na hrbtu. Tou Thao je medtem držal nazaj opazovalce, ki so postopek snemali in opozarjali na dejstvo, da Floyd ne more dihati.

Trije nekdanji Chauvinovi kolegi se razen Thaoa na državni ravni soočajo z obtožnico sodelovanja pri umoru in uboju, na zvezni ravni pa kršenja državljanskih pravic, ker niso ustavili Chauvina in Floydu niso zagotovili zdravstvene pomoči. Thao ni obtožen sodelovanja pri umoru, saj je med postopkom kolega večkrat vprašal, ali morda z obrazom na tleh ležečega Floyda ne bi obrnili na hrbet.

Zvezni tožilci morajo dokazati, da so nekdanji policisti zavestno in namerno kršili Floydove državljanske pravice, kar je vodilo v njegovo smrt.

george floyd
Cedric Hohnstadt Illustration via REUTERS

Policisti brez ustreznega urjenja

Zvezna tožilka Samantha Trepel je v uvodnem nagovoru porotnikom v ponedeljek povedala, da bodo na podlagi posnetka videli, kako je Chauvin počasi ubijal Floyda, njegovi kolegi pa so to mirno opazovali, zaradi česar morajo odgovarjati.

Odvetniki obtoženih pa so poudarjali, da video ne pokaže celotne slike. Pri čemer so spomnili, da se je Floyd pred aretacijo zaradi kupovanja cigaret s ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev upiral. Poudarjajo tudi, da je postopek vodil Chauvin, ki je bil najstarejši in najbolj izkušen policist na kraju tragedije ter da policistov v Minneapolisu niso nikoli urili, kako naj ukrepajo, če kolega prekorači pooblastila.

Kuengov odvetnik Tom Plunkett je poudarjal, da je bil Kueng popoln novinec. Laneov odvetnik Earl Gray je poudaril, da je Lane večkrat opozoril Chauvina, da je čas, da Floyda obrnejo na bok. V reševalnem vozilu pa je pomagal pri poskusih oživljanja Floyda.

Lane bo prišel na klop za priče, ni pa še znano, ali bosta to storila tudi Thao in Kueng.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!