V bolnišnici, ki je kršila pravice Mirele Čavajda, znova opravljajo splave

Svet 03. Nov 202214:56 2 komentarja
Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Po aferi, ki je maja pretresla sosedo Hrvaško, ko zagrebška bolnišnica Sveti Duh ni omogočila splava Mireli Čavajda, so iz bolnišnice sporočili, da od preteklega meseca splav znova opravljajo. Spomnimo, da je Čavajda v šestem mesecu nosečnosti izvedela, da ima njen nerojeni otrok na možganih velik tumor. Zaradi zavrnitve njene zahteve po prekinitvi nosečnosti je zdravstvena inšpekcija zoper bolnišnico junija uvedla inšpekcijski postopek.

Ana-Maria Šimundić, direktorica bolnišnice Sveti Duh, ki se je maja znašla v središču afere zaradi zavrnitve prekinitve nosečnosti Mireli Čavajda, katere nerojenemu otroku so odkrili velik tumor na možganih, je za hrvaški N1 v četrtek dejala, da v njihovi bolnišnici znova opravljajo splave na zahtevo. Bolnišnica tega posega zaradi ugovora kolektivne vesti zdravniške ekipe ni opravljala vse od leta 2015. Zaradi afere se je bolnišnica znašla tudi pod drobnogledom inšpekcijskih služb, ena izmed hrvaških civilnih iniciativ pa je Hrvaško celo prijavila Združenim narodom.

Kot je za N1 Zagreb sporočila direktorica, ki je vodenje bolnišnice prevzela v začetku tega leta, so zagotovili ekipo, ki v bolnišnici znova izvaja splave. “Vsaka ženska, ki potrebuje to uslugo, lahko pride v našo bolnišnico,” je dejala Šimundić, ki je že ob prevzemu bolnišnice kot težavo izpostavila nezagotavljanje splava na zahtevo do desetega tedna nosečnosti.

“Zavezali smo se, da bomo ženskam omogočili njihovo zakonsko pravico. To je zahtevalo določene organizacijske spremembe. Pri zagotavljanju te službe namreč ne sodeluje le en zdravnik, temveč ekipa zdravnikov, anesteziologov, medicinskih sester,” je povedala Šimundić. Direktorica ni razkrila, ali splave sedaj izvaja isti zdravstveni kader, ki je prej poseg zaradi ugovora vesti zavračal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje