Zaradi primera Mirele Čavajda Hrvaško prijavili Združenim narodom

Svet 27. Sep 202221:56 2 komentarja
Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Civilna iniciativa Dosta! je danes Hrvaško prijavila Združenim narodom zaradi primera Mirele Čavajda. Slednji namreč na Hrvaškem niso želeli prekiniti nosečnosti, kljub temu da je imel njen zarodek na možganih tumor, zaradi katerega bi se otrok rodil hudo prizadet ali pa bi kmalu po porodu umrl. Čavajda naj bi nato splav opravila v Sloveniji.

Predstavniki iniciative so ob napovedi prijave Združenim narodom poudarili, da se na Hrvaškem od tega odmevnega primera ni nič spremenilo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V prijavi so zapisali, da je Hrvaška prekršila lastno zdravstveno zakonodajo, ki na papirju zagotavlja svobodno odločanje o rojevanju otrok, kot tudi več mednarodnih pogodb o človekovih pravicah.

V iniciativi zato zahtevajo, da ZN razišče ta primer, ki je maja privlekel pozornost hrvaške in mednarodne javnosti, potem ko so štiri klinike zavrnile prošnjo Čavajde za umetno prekinitev nosečnosti. Četudi obstajajo kazni za takšno ravnanje odgovornih, v iniciativi poudarjajo, da bo zadostna kazen sramotenje Hrvaške, kjer še vedno okoli 60 odstotkov vseh ginekologov uveljavlja ugovor vesti.

Na novinarski konferenci so predstavnice iniciative poudarile še, da od vlade zahtevajo zaveze, da bodo vse osebe, ki želijo opraviti splav, imele zagotovljeno kvalitetno zdravstveno oskrbo, še navaja Hina.

Mirela Čavajda je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen zarodek velik tumor na možganih. Ko je želela opraviti splav, so jo zavrnile vse štiri klinike, na katere se je obrnila. Na koncu ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so ji zagrebške klinike ponudile zgolj inducirani porod, ne pa prekinitve nosečnosti, ter jo napotile v Slovenijo.

Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje