Zelenski: Ukrajina ni vpletena v eksplozije na plinovodih Severni tok

Svet 10. Mar 202320:473 komentarji
Leah Millis/Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal, da je Ukrajina vpletena v eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju septembra lani. Obtožbe je označil za smešne in opozoril, da je njihov cilj upočasniti pomoč Zahoda Ukrajini v boju proti Rusiji.

“Ukrajinci tega zagotovo niso storili. To je smešno,” je dejal Zelenski na skupni novinarski konferenci s finsko predsednico vlade Sanno Marin, ki je danes obiskala Kijev. Ob tem je ocenil, da je cilj nedavnih objav v zahodnih medijih o domnevni vpletenosti proukrajinske skupine v sabotažo plinovodov upočasniti pomoč Zahoda Ukrajini v boju proti Rusiji.

“Zdi se mi zelo nevarno, da nekateri neodvisni mediji, ki sem jih vedno zelo spoštoval, delajo takšne poteze,” je povedal in hkrati opozoril, da to samo “igra na roko Rusiji ali nekaterim poslovnim skupinam, ki nasprotujejo uvedbi sankcij”.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra lani potrdili štiri puščanja plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da so puščanje povzročile podvodne eksplozije. Vzroki eksplozij še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, v Moskvi pa trdijo, da so krive zahodne države.

Nemško zvezno tožilstvo je v sredo sporočilo, da so nemški preiskovalci januarja pregledali jahto, na kateri so odkrili sledi eksploziva in je domnevno prevažala eksploziv, uporabljen v incidentu. Ameriški časnik New York Times pa je na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe v torek objavil, da naj bi bila za sabotažo odgovorna “proukrajinska skupina”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar