Zakaj pred parlamentom ni bilo ograje?

Koronavirus 16. Sep 202118:03 > 21:15 4 komentarji
Protest proti vladnim ukrepom
Borut Živulovič/BOBO

Po včerajšnjem protestu, ki se je sprevrgel v spopade med manjšimi skupinami izgrednikov in policijo, se postavlja vprašanje, ali je ta podcenila varnostna tveganja. Medtem ko je v zadnjem letu pred petkovimi protesti parlament pogosto zavarovala z ograjo, tega včeraj ni storila. "Na podlagi informacij, s katerimi smo razpolagali pred shodom, smo ocenili, da postavitev ograj ni potrebna," pravi Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije pri Generalni policijski upravi.

V izgredih, ki so sledili včerajšnjemu shodu nasprotnikov cepljenja in epidemioloških ukrepov, je bilo po prvih ocenah razbitih 12 oken na pročelju parlamenta. Policija po neuradnih informacijah N1 izgredov ni pričakovala, med nasprotnike protikoronskih ukrepov pa so se po informacijah iz policijskih vrst pomešale različne razgrajaške skupine.

V spopadih je bilo lažje poškodovanih sedem policistov, pridržali so devet ljudi, sta na novinarski konferenci povedala generalni direktor policije Anton Olaj in Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi. Olaj je ocenil, da je bilo ukrepanje policije uspešno.

Brez ograje

Postavlja pa se vprašanje, zakaj včeraj stavba državnega zbora (DZ) ni bila varovana z ograjo. Gre za enega od preventivnih ukrepov, s katerim varnostni organi omejijo gibanje na določenem območju.

V tem primeru bi storilcem otežili razbijanje oken z metanjem granitnih kock in steklenic, s tem pa morda preprečili nadaljnje provokacije, zaradi katerih je morala policija stopnjevati ukrepe. Vpoklicala je dodatne enote, tudi konjenico, in izgrednike krotila s streljanjem gumijastih nabojev, solzivcem in vodnim topom.

Ograja na Trgu republike pred veliki protestom, ki so ga podprli tudi sindikati
Borut Živulovič/BOBO

Ocenili, da ograje niso potrebne

Tomislav Omejec, ki je včeraj usmerjal varovanje protesta in nadaljnje policijske aktivnosti, je dejal, da ograj ni bilo, ker so na podlagi informacij pred shodom ocenili, da njihova postavitev ni potrebna. Predvidevali so, da (posamezni) protestniki ne bodo nasilni.

“Organizator je pozival k mirnemu shodu, prišel na shod in odšel s shoda pred nasilnimi dejanji. Na podlagi tega lahko sklepamo, da je shod potekal najprej mirno, kasneje pa se je sprevrgel v nasilno delovanje,” je dejal.

“Na podlagi tistih informacij, ki smo jih imeli pred varovanjem, smo pripravili varnostne ukrepe. Takoj ko smo ocenili, da se bodo na tem shodu pojavljale skupine, ki bodo aktivno delovale /…/, smo stopnjevali ukrepe. /…/ Na podlagi informacij, s katerimi smo razpolagali pred shodom, smo ocenili, da postavitev ograj ni potrebna.”

Izjava Tomislava Omejca, vodje Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi:

Neprijavljen shod

Omejec je posebej opozoril, da shod ni bil prijavljen, kar policiji otežuje zagotavljanje varnosti. Sodelovanje organizatorja je za policijo pomembno, da dobi informacije, kako zagotoviti varen shod za udeležence in tudi ostale, ki se gibljejo v bližini, je dejal.

A organizator shoda je dogodek napovedoval na družbenem omrežju Facebook, kjer so njegove objave dosegle več tisoč delitev. Poleg tega je bil shod organiziran na dan, ko je v veljavo stopila širša raba pogoja PCT, ki je v delu prebivalstva naletela na neodobravanje. Ne nazadnje, policija v zadnjem letu ograje pogosto postavlja pred petkovimi protesti (teh je bilo do danes okrog 70), ki so praviloma mirni.

Tomislav Omejec o težavah neprijavljenih shodov:

Več o dogajanju na izgredih:

>> NASILNI IZGREDI: KOGA OBRAVNAVA POLICIJA
>> JUTRO PO IZGREDIH: KAKO JE VIDETI PARLAMENT
>> NOVI POSNETKI VČERAJŠNJIH IZGREDOV
>> IZGREDI V LJUBLJANI: SOLZIVEC IN VODNI TOP, VEČ POŠKODOVANIH POLICISTOV
>> IZGREDNIKI METALI SMETNJAKE, PO ZRAKU LETELE BAKLE
>> TRENUTEK, KO SO V PARLAMENT PRILETELE PRVE BAKLE
>> POLICIJA PO LETU DNI ZNOVA UPORABILA VODNI TOP
>> POLICIJA ZARADI NEMIROV KLICALA REZERVE
>> JANŠA: VLADA NE BO POPUŠČALA NOBENIM PRITISKOM

Se res ni dalo predvideti?

Na vprašanje N1, ali je policija podcenila varnostno tveganje, je Omejec odgovoril: “Na podlagi informacij, ki smo jih imeli – ob tem, da organizator ni sodeloval s policijo – smo ocenili, da bomo s tistimi silami zagotovili javni red in mir. Takoj ko se je dinamični del varnostne ocene želel spreminjati, smo začeli stopnjevati ukrepe.”

Poudaril je, da varnostna ocena policije temelji tudi na objavah na družbenih omrežjih. V tem primeru pa po njegovih navedbah na organiziranost in aktivno delovanje nekaterih skupin kaže to, da informacij o njihovih namerah policija ni imela, niti jih ni zaznala v javnosti.

Dejal je, da se določenih stvari ne da predvideti, zato ima policija sistem oziroma mehanizem stopnjevanja ukrepov. “Lahko bi jih uporabili, oziroma danes, če gledamo nazaj, bi ograje služile svojemu namenu, zagotovo. A informacije, s katerimi danes razpolagamo, včeraj niso bile veliko vredne.”