Kraljica Elizabeta II. pomirila zaskrbljene Britance

Magazin 14. Mar 202221:05 > 15. Mar 2022 10:28 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta
Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. je ob robu dneva Commonwealtha poudarila, da bo njeno življenje za vedno posvečeno uradnim dolžnostim. To je sporočilo, ki je vsekakor pomirilo zaskrbljene Britance, saj je bila 95-letna monarhinja zaradi težav z zdravjem v zadnjem času prisiljena odpovedati nekaj obveznosti, med drugim se ob praznovanju Commonwealtha ni udeležila maše, s tem pa je prekinila dolgo tradicijo. Namesto tega je kot moderna monarhinja v svet poslala kratko sporočilo.

Monarhinja z najdaljšo sedemdesetletno vladavino je v petek sporočila, da se ne bo udeležila ponedeljkove maše ob dnevu Commonwealtha v Westminstrski opatiji. Gre sicer za dolgoletno tradicijo, saj se te maše člani kraljeve družine udeležujejo že skoraj 50 let. Iz Buckinghamske so ob tem sporočili, da se bo maše to pot v imenu kraljice Elizabete II. udeležil njen sin, prestolonaslednik princ Charles. 

”Veseli me, da lahko obnovim zaobljubo”

Kot razlog za njeno neudeležbo pa v kraljičinem uradu niso navedli zdravstvenih razlogov, temveč zaskrbljenost zaradi, kot so se izrazili, neprijetnega potovanja iz njenega trenutnega domovanja v gradu Windsor. Spomnimo, da se je Elizabeta II. pred kratkim odločila, da bo dvorec Windsor tudi njena uradna službena rezidenca, v kateri bo živela in opravljala svoje dolžnosti. Pred tem je bila to Buckinghamska palača.

Čeprav kraljica na maši ni bila prisotna, je javnost naslovila s posebnim pismom. “V tem letu, ko obeležujem platinasti jubilej, me veseli, da lahko obnovim zaobljubo, ki sem vam jo dala leta 1947, in sicer to, da bo moje življenje vedno posvečeno služenju javnosti,” je zapisala 95-letna kraljica.

V nadaljevanju se je dotaknila Commonwealtha, skupnosti narodov in političnega združenja 54 samostojnih suverenih držav, ki so bile nekoč del Britanskega imperija. Ta po besedah kraljice združuje bogato zgodovino in tradicijo, skupaj z družbenim, kulturnim in tehnološkim napredkom modernega časa. “Vse življenje sem uživala v privilegiju, ko sem vam lahko prisluhnila in poslušala o tem, kako so odnosi, ki so bili grajeni skozi obsežnost in raznolikost Commonwealtha, povezovali ljudi in skupnosti,” je med drugim še zapisala.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Sicer pa je kraljica v zadnjem času poskrbela za kar nekaj zaskrbljenosti na britanskem otočju. Konec februarja je bila pozitivna na testu za koronavirus, že pred tem pa so jo pestile zdravstvene težave, zaradi katerih je bila konec preteklega leta primorana odpovedati kar nekaj uradnih dolžnosti. Lanski oktober je bil še posebej skrb vzbujajoč. Zaradi utrujenosti je denimo odpovedala obisk Severne Irske. Zatem je noč preživela v bolnišnici, razlog za to pa so bile preliminarne preiskave. Konec oktobra se zaradi priporočila zdravnikov tudi ni udeležila dogodkov v sklopu mednarodne podnebne konference COP26. Ker kraljica ni odpotovala v Glasgow, je zato udeležence konference nagovorila preko posnetega video sporočila.

A to ni pomirilo Britancev, zato se je moral oglasiti tudi premier Johnson. Kot je dejal, je bila 95-letnica v dobri formi. V novembru si je nato poškodovala hrbet, zato se tudi ni udeležila slovesnosti ob prazniku spominske nedelje. Po nekajdnevnem počitku je bilo njeno zdravstveno stanje že boljše, saj se je na veselje mnogih znova vrnila k službenim obveznostim.  Kraljično zdravstveno stanje na splošno velja za strogo zasebno zadevo, razkrite pa so le določene podrobnosti. Glavni zdravnik kraljeve družine je od leta 2014 Sir Huw Thomas.