Ljubljana v soboto gosti 13. državne igre za osebe s posebnimi potrebami

Slovenija 11. Nov 202211:09 0 komentarjev
Državne igre MATP
specialolympics.org

V soboto bo Center Janeza Levca Ljubljana organiziral že 13. državne igre MATP (Motor Activities Training Program) za osebe s posebnimi potrebami. Sodelovalo bo približno 120 tekmovalcev.

Specialna olimpijada, del katere so tudi igre MATP (Motor Activities Training Program), je bila ustanovljena pred več kot 50 leti. Že 13. državne igre tokrat prvič organizira Center Janeza Levca Ljubljana. Potekale bodo v soboto, 12. novembra 2022, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Udeležilo se jih bo 31 ekip s skupaj okoli 120 športniki v starosti od 7 do 65 let ter 85 spremljevalcev.

Igre MATP niso tekmovalne narave, ampak dajejo priložnost vsem udeležencem, da sodelujejo v športnih dejavnostih po svojih zmožnostih. Zmagovalci iger so vsi udeleženci. Vsi ob koncu dobijo tudi enake medalje, poudarjajo organizatorji. “V naši ustanovi vzgajamo in izobražujemo učence s posebnimi potrebami, predvsem učence z motnjami v duševnem razvoju in z avtizmom, in te igre so primerne prav zanje,” so dejali v Centru Janeza Levca Ljubljana.

Igre omogočajo športno udejstvovanje tudi osebam z različnimi motnjami

Igre MATP omogočajo, da se športnih aktivnosti udeležijo tudi osebe, ki se zaradi težjih in težkih motenj v duševnem razvoju in drugih pridruženih motenj, kot so avtizem, senzorna preobčutljivost, epilepsija, gibalna oviranost, ne morejo udeleževati športnih programov, ki zahtevajo razumevanje navodil in pravil ter samostojnost pri izvedbi aktivnosti. Iger se lahko udeležijo programi iz vse Slovenije, ki se ukvarjajo s populacijo s posebnimi potrebami, so še dodali.

Namen iger je, da se udeleženci preizkusijo v igrah na različnih športnih postajah. Na tokratnih jih bo športnikom na voljo šest, in sicer met žoge v koš, brcanje žoge v gol, podiranje kegljev, met vrečke v cilj, vožnja za vozičkom ob vrvi in zbijanje žoge s stožca.

Igre potekajo v krožnem tekmovalnem sistemu. V okviru tekmovanja sta določena tudi dva starostna nivoja, kategorija mlajši do 15 let in starejši od 15 let. Naloge so prilagojene tako, da so primerne za športnike vseh starosti. Tekmovalci tekmujejo na treh nivojih, na prvem nivoju tekmovalec nalogo opravi s fizično pomočjo (telesno vodenje), na drugem nivoju nalogo opravi z verbalno pomočjo, na tretjem pa nalogo opravi samostojno.

Pomagalo bo 60 prostovoljcev

Pri izvedbi iger bo pomagalo tudi 60 prostovoljcev. Gre za študente drugega in tretjega letnika Specialne in rehabilitacijske pedagogike iz Pedagoške fakultete v Ljubljani, ki bodo pomagali pod vodstvom redne profesorice dr. Tjaše Filipčič. Pomoč pri izvedbi bo nudilo tudi 40 zaposlenih iz Centra Janeza Levca, enote Jarše.

Vsi športniki in spremljevalci bodo ob odprtju iger, ki ga bo spremljal kratek kulturni program s himno Specialne olimpijade Slovenije, deležni simboličnega darila. Po prisegi predstavnika športnikov, ki se glasi ‘Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu’, se bodo športniki podali na igrališča, prireditev pa se bo zaključila z zabavo, plesom in kosilom, so še dodali v Centru Janeza Levca Ljubljana.

Na 13. državnih igrah MATP bo sodelovalo 31 ekip iz vse Slovenije. Sodelujoče ekipe so VDC ŠENTJUR, ENOTA ŠMARJE PRI JELŠAH, VDC SOŽITJE KAMNIK, OŠ ANTONA JANŠE RADOVLJICA, OŠ GLAZIJA CELJE, MD SOŽITJE MARIBOR, OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA, OŠ HELENE PUHAR KRANJ, OŠ IV MURSKA SOBOTA, CJL OE LEVSTIKOV TRG, VDC AJDOVŠČINA VIPAVA, VDC SOŽITJE PTUJ, VDC SAŠA, OŠ V PARKU, CUDV ČRNA, CJL OE DEČKOVA, VDC NOVA GORICA, CUDV DRAGA, CENTER GUSTAVA ŠILIA MARIBOR, VDC ZASAVJE, OŠ STANKA VRZA ORMOŽ, VDC ŠENTJUR . ENOTA SLOVENSKE KONJICE, OŠ MINKE NAMESTNIK – SONJE, CIRIUS KAMNIK, CUDV RADOVLJICA, VDC ŠENTJUR – ENOTA ŠENTJUR, CIRIUS VIPAVA, CUDV DOBRNA, CVIU VELENJE, VDC NOVO MESTO, ZUDV DORNAVA in CJL OE JARŠE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!