Pravna mreža zahteva odgovore vlade o varovanju premierja Roberta Goloba

Slovenija 28. Jun 202318:48 8 komentarjev
Golob Bobnar
Premier Robert Golob na interpelaciji ministrice Tatjane Bobnar novembra letos. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Pravna mreža za varstvo demokracije je preučila uredbo o varovanju predsednika vlade Roberta Goloba in ocenila, da ni skladna z ustavnim načelom zakonitosti, po katerem je izvršilna oblast vezana na zakon. Vlado so zato pozvali, da se do tega opredelijo. Spomnimo, varovanje premierja se od konca julija lani izvaja v okviru generalnega sekretariata vlade, ne več v okviru policije.

Pravna mreža za varstvo demokracije je preučila Uredbo o varovanju predsednika vlade Roberta Goloba. Ta uredba ureja varovanje premierja in njegovih družinskih članov, izvaja pa se v okviru generalnega sekretariata vlade. Da bi to zagotovili, so potrebno število policistov premestili s policije na generalni sekretariat.

Naloge Generalnega sekretariata Vlade RS ureja Zakon o vladi RS (ZVRS). V skladu s 25. členom zakona generalni sekretariat vodi generalni sekretar, ki ga imenuje in razreši vlada na predlog predsednika vlade. Ta po navodilih predsednika vlade skrbi za pripravo sej vlade in izvrševanje njenih odločitev ter opravlja druge naloge v zvezi z organizacijo dela v vladi in vladnih službah. Zakon jasno in izčrpno opredeljuje naloge sekretariata in varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov ni v njegovi pristojnosti oziroma med njegovimi nalogami, poudarjajo v PMVD.

Po njihovem mnenju v zakonu ni pooblastila, ki bi vladi omogočalo, da z uredbo uredi celovit prenos policijskih nalog s policije na drug državni organ. V skladu z Zakonom o organiziranosti in delu v policiji je policija neodvisen organ v sestavi ministrstva, tudi ta zakon pa ne predvideva, da bi se lahko izvajanje celotnega sklopa nalog policije preneslo na drug organ, še posebej ne, ko to predpiše izvršilna oblast.

“Menimo, da mora izvršilna oblast v razmerju do policije posebej paziti, da ne širi svojih pristojnosti, bolj, kot to določa zakon, in bi morala biti posebej pazljiva, da počne le tisto, kar je izrecno določeno v zakonu,” opozarja Pravna mreža.

Nadalje v PMVD pojasnjujejo, da je podlaga za prenos celotnega sklopa nalog policije na generalni sekretariat pravno nevzdržna. Člen, ki ga v uredbi navajajo kot podlago za spremembo, namreč dovoljuje zgolj to, da se na delo na ministrstvo ali v drug državni organ zaradi varovanja določenih oseb in objektov premesti posamezni policist.

Zakaj spremembe pri varovanju?

Spomnimo, premier Robert Golob je razloge, zakaj so se odločili za drugačno organizacijo njegovega varovanja in varovanja njegove družine, že pojasnjeval tudi v državnem zboru. Takrat je med odgovarjanjem na poslanska vprašanja potrdil, da so organizacijo spremenili po nasvetu Miloša Njegoslava Milovića. Golob je ob tem poudaril, da je Milović dobro opravljal svoje naloge, ko je varoval Janeza Drnovška.

Decembra lani je premier v državnem zboru dejal, da je bila uredba sprejeta 28. julija, povod pa je bil po njegovih besedah obisk Bruslja 23. in 24. junija, ko je nekdo fotografiral premierja in njegovega mladoletnega otroka ter fotografijo poslal medijem.

Premierjeva želja po reorganizaciji varovanja je privedla tudi do spora s takratno notranjo ministrico Tatjano Bobnar in takratnim v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom. Ko je Bobnar poslancem pojasnila razloge za svoj odstop, je omenila tudi politične pritiske na delo policije in dejstvo, da ni mogla sestaviti želene ekipe sodelavcev.

Premier Golob je medtem zatrdil, da sta se z Bobnar razšla prav pri vprašanju varovanja njega in njegove družine in obenem zatrdil, da je uredbo za prenos varovanja s policije na generalni sekretariat vlade pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Bobnar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje