Tako velike pošiljke dežja ni bilo že od 6. januarja. Koliko časa bo še padalo?

Slovenija 31. Mar 202216:17 1 komentar
dež, ljubljana
Borut Živulović/ BOBO

Čeprav se številni na poti domov iz službe jezijo, ker gre danes vse bolj počasi, je vseeno dež zelo dobrodošel. Nazadnje nas je namreč namočilo pred več kot mesecem dni, suša pa je povzročila precejšnjo škodo na kmetijskih pridelkih, prav tako pa pripomogla k širjenju požarov. Stanje bodo nekoliko izboljšale pogostejše padavine v aprilu.

Slovenci se letos, še posebej v zadnjem mesecu, soočamo s precejšnjo sušo. Redke padavine, ki smo jim bili priča leta 2022, niso bile obilne in so hitro ponehale – kar je povzročilo nemalo težav. Vremenski preobrat je prinesel dolgo pričakovano spremembo.

Nazadnje konkretno deževalo 6. januarja

Tako velike pošiljke dežja, kot smo ji priča danes, nismo zabeležili že od 6. januarja, je za N1 povedal prognostik Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter. Na Primorskem, kjer je bilo še bolj sušno kot drugje po Sloveniji, pa so zadnjo obilno pošiljko dežja nazadnje prejeli celo lani, in sicer 9. decembra. Od takrat smo sicer zabeležili redke padavine, ki pa niso bile obilne in so tudi hitro ponehale. Januar in februar sta bila podpovprečno namočena, je še dejal Šter. Podatki Urada za meteorologijo Arsa kažejo, da na vremenski postaji Ljubljana od 28. februarja do 29. marca ni zapadla niti kaplja dežja. Večjih nalivov v letu 2022 tako sploh ni bilo.

“Glede na dolgoletno povprečje imamo v zadnjem 30-dnevnem obdobju zelo suhe do izjemno suhe padavinske razmere,” so zapisali na spletni strani Sušomer, ki spremlja aktualno namočenost tal v Sloveniji. Suša je konec marca na štiristopenjski lestvici dosegla oranžno stopnjo izrazita suša – naslednja in končna stopnja je rdeče obarvana izjemna suša.

Dež olajšal življenje gasilcem in kmetom

Padavine se bodo do jutri malce umirile, pričakujemo lahko občasne plohe. V soboto se bodo nato padavine okrepile, saj nas bo prešla hladna fronta. Takrat bo v višjeležečih krajih tudi snežilo, snežna meja pa se bo spustila – ali povsem do nižin, še ni povsem jasno. Nedelja, ponedeljek in torek bodo suhi, v drugi polovici prihodnjega tedna pa nas spet čaka nova obilnejša pošiljka padavin.

Padavine so najbolj nestrpno pričakovali gasilci, ki se že od ponedeljka borijo s požarom nad Potočami. Ta se je zaradi suhih tal in rastja nenadzorovano širil in onemogočal njegovo gašenje. “Pomoč z neba” je gasilcem končno pomagala zaustaviti širjenje požara. Zaradi dolgega sušnega obdobja je bila razglašena povečana požarna ogroženost naravnega okolja, na kar so opozarjali tudi v Gasilski brigadi Ljubljana.

Dež je prinesel dolgo pričakovano spremembo za kmete, ki se z neugodnimi sušnimi razmerami soočajo že mesece. Po navedbah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je zaradi suše oteženo gnojenje in zatiranje plevelov, najbolj pa je prizadela žita in trave s plitvimi koreninami. Obdelovalne površine so letošnjo zimo prejele le tretjino padavin dolgoletnega povprečja, so sporočili iz Zbornice in izpostavili, da so se prve posledice začele kazati že zadnjih deset dni februarja. O škodi že lahko govorimo na območju Pomurja, Podravja, Osrednje Slovenije, Dolenjske in Primorske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje