Tudi SD bo v vodstvo DZ predlagala žensko, opozicija ogorčena nad izbiro Pavšiča

Slovenija 09. Maj 202216:39 > 17:05 8 komentarjev
N1

Pet strank, ki so se uvrstile v državni zbor, je ekspresno končalo priprave na petkovo ustanovno sejo parlamenta. Znana so že nekatera imena kandidatov, ki naj bi zasedli najvišje funkcije v državnem zboru. V bodoči opoziciji je precej vroče krvi povzročila izbira Roberta Pavšiča za generalnega sekretarja državnega zbora (DZ).

Manj kot uro so potrebovali začasni vodje poslanskih skupin, da so dorekli, kako bo potekala petkova ustanovna seja državnega zbora in določili sedežni red v veliki parlamentarni dvorani. Kot osrednji razlog za gladek potek sestanka je odhajajoči predsednik državnega zbora Igor Zorčič izpostavil dejstvo, da bo po novem v državnem zboru le pet poslanskih skupin. Spomnimo, da jih je bilo v dosedanjem mandatu kar devet.

“Dogovorili smo se, da bo državni zbor na svoji prvi seji obravnaval vseh sedem točk in ne zgolj tiste tri, ki so nujne. Lahko se samo nadejam, da bo delo parlamenta tako učinkovito potekalo v celem mandatu,” je poudaril Zorčič. Tudi prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, ki začasno vodi še njihovo poslansko skupino, pričakuje, da bodo v petek poleg predsednice, vsaj ene podpredsednice, generalnega sekretarja državnega zbora in mandatno-volilne komisije oblikovali tudi tri odbore DZ: skupni odbor ter odbora za evropske zadeve in za zunanjo politiko. “Praktično smo se danes dogovorili vse, kar se da dogovoriti za ustanovno sejo,” je poudaril Golob in dodal, da je to najboljši dokaz, da se bodoča koalicija zna dogovarjati hitro in učinkovito.

Prvak Gibanja Svoboda je potrdil, da bo njegova stranka na čelo parlamenta predlagala svojo podpredsednico Urško Klakočar Zupančič. Koaliciji pripadata tudi dve podpredsedniški mesti, tretje pa praviloma zasede poslanec največje opozicijske stranke. V SD so danes že potrdili, da bodo na to mesto tokrat predlagali poslanko; po naših informacijah bo to Meira Hot. V Levici se glede svojega kandidata za podpredsednika parlamenta še niso odločili. Kot je dejal Miha Kordiš, bodo ime kandidata za to funkcijo in tudi vodjo poslanske skupine dorekli v prihodnjih dneh. Začasni vodja največje prihodnje opozicijske stranke SDS Danijel Krivec pa je napovedal, da bodo o kadrovskih rešitvah, torej tudi o morebitnem njegovem vztrajanju na čelu poslanske skupine, poslanci SDS odločali po petkovi potrditvi poslanskih mandatov.

Izbira Roberta Pavšiča razburja

Na današnjem sestanku pa so stranke prihodnje koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica) že dorekle ime kandidata za generalnega sekretarja DZ. Gre za dosedanjega poslanca LMŠ Roberta Pavšiča, ki je bil v iztekajočem mandatu prepoznaven predvsem kot predsednik parlamentarne komisije o nabavi zaščitne opreme. Zorčič je ob izbiri Pavšiča spomnil na nenapisano pravilo, da naj bi bil generalni sekretar DZ čim manj politično izpostavljen: “Na koncu je to stvar večine in na koncu se presoja delo vsakega generalnega sekretarja posebej,” je dodal odhajajoči predsednik parlamenta.

Pavšiča si je po besedah naših virov za svojo desno roko izbrala Klakočar Zupančič sama, v opozicijskih SDS in NSi pa so nad njeno odločitvijo močno nezadovoljni. Kot pravijo, ta izbira ni v skladu z navedbami Gibanja Svoboda o novem pristopu. “Po naši oceni gre za neprimerno izbiro. Retorika gospoda Pavšiča do nas v tem mandatu ni bila ravno prijazna – naslavljal nas je s kriminalci, diktatorji in podobnim,” je dejal Krivec. Po njegovih navedbah mora biti generalni sekretar parlamenta vsaj na videz nevtralna oseba, česar pa v primeru Pavšiča ni mogoče trditi.

“Ne spomnim se, da bi bil kandidat za generalnega sekretarja državnega zbora doslej kdo s tako izrazito političnim profilom. Generalni sekretar je po našem razumevanju direktor te hiše in to bi moral biti človek, ki ga odlikujejo organizacijske in strokovne lastnosti,” se je s Krivcem strinjal začasni vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki bi od generalnega sekretarja pričakoval tudi “nekoliko boljšo izobrazbo”.

Tudi v NSi sicer še niso dorekli, kdo naj bi bil v novem mandatu vodja njihove poslanske skupine, si pa Horvat želi, da bi ga na tem mestu nasledil kdo od mlajših kolegov. Naši sogovorniki izpostavljajo Jerneja Vrtovca in Janeza Ciglerja Kralja. Kot nam je dejal Horvat, sta oba zelo dobro opravljala ministrsko funkcijo in bi bil kdorkoli od njiju nedvomno uspešen vodja poslanske skupine NSi.

danijel krivec
N1

“SDS bo v opoziciji takšna kot zmeraj”

Tako v SDS kot krščanski demokrati sicer poudarjajo, da bodo korektna opozicija. “SDS bo v opoziciji takšna kot zmeraj. Mi smo navajeni biti v opoziciji. Tudi tokrat bomo korektna opozicija. Bolj je vprašanje, kako bo funkcionirala koalicija, saj ima veliko novih obrazov. Od njenega funkcioniranja bo odvisno tudi naše delovanje,” je dejal Krivec.

“Mi bomo res konstruktivna opozicija. Trudili se bomo vzdrževati visok kulturni nivo parlamentarne razprave. Zato, ker je to nam lastno in zato, ker so volilci na teh volitvah zelo jasno povedali, da radikalcev ne marajo in so najbolj radikalne stranke izpadle iz parlamenta,” pa je dejal Horvat. Katere stranke ima konkretno v mislih, ni želel odgovoriti, spomnimo pa, da se v državni zbor niso uvrstile LMŠ, SAB, Desus, SNS in dosedanja vladna stranka Konkretno.

Že ves teden potekajo usklajevanja koalicijskega sporazuma na ravni strokovnih skupin, danes zvečer pa se bodo ponovno sestali tudi prvaki treh najverjetnejših koalicijskih partneric, poleg Goloba še predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Več o večernem sestanku Golob ni želel razkriti, kot je napovedal v petek, pa bodo v sredo že znani kandidati za vsa ministrska mesta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje