Utice za peko kostanja v Ljubljani oddane, najdražja stane več kot 9.000 evrov

Slovenija 13. Okt 202209:52 2 komentarja
Peka kostanja, kostanj
Tina Kosec/BOBO

Z oktobrom sta se na ljubljanskih ulicah znova začeli peka in prodaja kostanjev. Letos je občini uspelo oddati sedem lokacij, za najdražjo je moral najemnik odšteti 9.500 evrov, kostanj pa bodo lahko v njej pekli in prodajali vse do konca januarja prihodnje leto. Skupno bo občina za sedem lokacij iztržila 30.600 evrov.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je septembra objavila razpis za najem sedmih lokacij z uticami za peko kostanja. Najemnike je iskala z dražbo, kdo ponudi več, izklicne cene pa so bile odvisne od lokacije posamezne utice.

Znova sta najvišjo ceno za najem dosegli utici na Prešernovem trgu pri Tromostovju in na Cankarjevem nabrežju, vendar so bili dražitelji veliko manj aktivni kot lani.

V nasprotju z lanskim letom, ko je bilo za najdražji utici na Prešernovem trgu pri Tromostovju in Cankarjevem nabrežju treba odšteti 30.000 evrov, je občina letos iztržila bistveno manj.

Najnižja cena za najem 500 evrov

Najemnika sta letos za najem na obeh lokacijah odštela vsak po 9.500 evrov, kar je za 500 evrov več od izklicne cene.

Za utico na Bregu oziroma Novem trgu je najem stal 7.400 evrov, štirimestno številko pa sta presegli še najemnini za utico na Slovenski cesti pri veleblagovnici Nama (1.700 evrov) in v Miklošičevem parku (1.500 evrov). Cena najema sicer ne vključuje 22-odstotnega davka na dodano vrednost, ki ga plača najemnik.

Občini v prvem krogu ni uspelo najti najemnikov utic za lokaciji v Mostah na Zaloški cesti in ob parkirišču v parku Tivoli. Razpis oziroma dražbi so ponovili, obe lokaciji pa so kostanjepekom oddali po izklicni ceni 500 evrov.

Skupen znesek nadomestil za vseh sedem lokacij znaša 30.600 evrov, kar je bistveno manj kot lani, ko je občina z oddajo le dveh utic “zaslužila” 60.000 evrov.

Lanskih 30.000 evrov nadomestila za utici na Prešernovem trgu in Cankarjevem nabrežju je tudi rekordna vrednost za najem utice za peko in prodajo kostanja. Pred tem je bila najvišja cena 13.700 evrov.

V zadnjih nekaj letih se je število utic v Ljubljani močno zmanjšalo. Še leta 2015 je Mol oddajal 12 utic, lani polovico manj, letos pa so oddali sedem utic. Prav tako se je spreminjal način iskanja kostanjepekov. Do leta 2015 so ponudnike iskali po sistemu, kdo da več, naslednjih nekaj let pa je najemnika določil žreb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje