Dodik napoveduje obvezno registracijo “tujih agentov”

Svet 08. Mar 202319:57 1 komentar
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Republika Srbska je napovedala zakon, po katerem se bodo morale organizacije, ki prejemajo donacije iz tujine, registrirati kot tuji agenti.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes napovedal, da bodo v tej večinsko srbski entiteti BiH sprejeli novi zakon o nevladnih organizacijah, po katerem se bodo tiste, ki prejemajo donacije iz tujine, morale registrirati kot “tuji agenti”. Zatrdil je, da je zakon prepisal od ZDA, nevladniki pa opozarjajo, da skuša uvesti “ruske rešitve”.

Nevladna organizacija Transparency International BiH je opozorila, da želi Dodik s sklicevanjem na ameriške zakone pravzaprav uvesti “ruske rešitve”, torej se zateči k metodam, s katerimi skuša ruski predsednik Vladimir Putin utišati opozicijo in kritike svoje vlade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V ZDA so na podlagi zakona iz leta 1938 pred leti uvedli obveznost, da se propagandni mediji, kot je Russia Today, registrirajo kot tuji agenti. Na podlagi tega je nato Rusija sprejela uredbo, v skladu s katero so se kot tuji agenti morale registrirati ne samo nevladne organizacije, temveč tudi mediji, kot je Glas Amerike. Za tuje agente pa so oblasti označile številne novinarje in nasprotnike Kremlja.

Dodik je danes pred novinarji v Banjaluki še posebej napadel Fundacijo za odprto družbo ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, češ da obstaja načrt za selitev njenega sedeža v Sarajevo. Po njegovi oceni je cilj destabilizacija razmer v BiH.

Ponovna kriminalizacija obrekovanja

Odločno je zagovarjal tudi načrtovane spremembe kazenskega zakonika Republike Srbske, s katerimi bi znova kriminalizirali obrekovanje. Predlagane spremembe predvidevajo izredno visoke globe za žalitev dobrega imena in časti. Najnižja bi bila 2500 evrov, če bi sodišče ocenilo, da je tožniku nastala nepopravljiva škoda, pa bi moral tisti, ki je take trditve izrekel ali jih objavil v medijih, plačati več kot 50.000 evrov.

Novinarska združenja iz Bosne in Hercegovine ter številne mednarodne organizacije so opozorile, da Banjaluka s tem dejansko uvaja cenzuro in skuša zadušiti svobodne medije.

Kljub kritikam je Dodik danes napovedal čimprejšnje sprejetje zakona v skupščini entitete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje