Od postelje do domače pisarne – v Nemčiji je to pot na delo

Gospodarstvo 14. Dec 202107:59 0 komentarjev
Home offcie
PROFIMEDIA

Moški, ki je na poti od postelje do domače pisarne zdrsnil po stopnicah in si zlomil vretence, lahko vloži zahtevek za nadomestilo delodajalca, potem ko je sodišče v Nemčiji odločilo, da je šlo za pot na delo.

Razsodba nemškega zveznega delovnega in socialnega sodišča je bila izrečena, potem ko se dve nižjestopenjski sodišči nista zedinili, ali se nekaj korakov šteje kot pot oziroma prevoz na delo.

Moški, ki dela kot območni vodja prodaje za neko podjetje (identificirano samo kot “R-GmbH”), je bil na poti v službo “iz svoje spalnice v domačo pisarno eno nadstropje nižje”, ko mu je zdrsnilo in si je zlomil vretence.

Delodajalčevo zavarovanje sprva ni krilo nadomestila zaposlenega. Ker pa je prvič tisti dan hodil po stopnicah naravnost do domače pisarne, je sodišče njegovo pot štelo kot pot na delo, kar je zavarovano kot dejavnost v interesu delodajalca.

Zaradi vse pogostejšega dela od doma med pandemijo se je nemška delovna zakonodaja junija spremenila in vključila več dejavnosti na domu, ki bi jih krilo zavarovanje na delovnem mestu, če bi bile te dejavnosti v interesu delodajalca. Ta sprememba je končala nekoč zelo strogo zakonsko ločevanje med domačimi in službenimi dejavnostmi, je dejal Killian O’Brien, predavatelj nemškega prava na University College London.

Zavarovalnice, ki zagotavljajo zakonsko kritje nesreč, bi se po sodbi tega tedna lahko spoprijemale s povečanimi odškodninami, je dodal. “To pa zato, ker se je povečala kategorija dejavnosti in dogodkov doma, ki bodo zdaj zajeti. Najverjetnejše bodo morale zavarovalnice pogosto ponovno pregledovati to odločitev,” je povedal za CNN Business.

Avtorja: Walé Azeez in Martin Goillandeau/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!