Nekdanji poveljnik v ruskem Wagnerju opisal brutalnost in slabo organizacijo

Svet 31. Jan 202309:476 komentarjev
Andrej Medvedjev
CNN

Nekdanji Wagnerjev plačanec je v ekskluzivnem intervjuju za CNN pojasnil, kako ga je brutalnost, ki ji je bil priča v Ukrajini, prisilila k begu.

Borce skupine Wagner so v boj pogosto poslali brez usmeritev, to zasebno vojaško podjetje pa je z nejevoljnimi novimi rekruti ravnalo neusmiljeno, je Andrej Medvedjev povedal za CNN. Intervju je potekal v norveški prestolnici Oslo, kjer je Medvedjev zaprosil za azil.

Primeri, ko so vodilni zbrali tiste, ki se niso želeli boriti, in jih ustrelili pred novinci, so pogosti. “Novi rekruti so namreč prišli na mejo, videli, kaj se dogaja, in se niso želeli boriti. Na tak način pa so jih prepričali, da so se vendarle borili,” je opisal Medvedjev. “Privedli so dva borca, ki se nista hotela boriti, in ju ustrelili pred vsemi. Zakopali so ju naravnost v jarke, ki so jih izkopali pripravniki,” je rekel in nadaljeval, da so na ta način pri novih rekrutih vzbudili nagon po samoohranitvi.

Njegovih navedb CNN ni mogel neodvisno preveriti, podjetje Wagner pa se na prošnjo za komentar ni odzvalo.

26-letni Medvedjev, ki pravi, da je prej služil v ruski vojski, se je Wagnerju pridružil kot prostovoljec. Julija 2021 je podpisal pogodbo, manj kot deset dni po tem pa je prečkal mejo z Ukrajino. Služil je v bližini Bahmuta, obmejnega mesta v regiji Doneck. Skupina Wagner se je pri ruski invaziji na Ukrajino izkazala za ključnega akterja.

Kot pravi, je poročal neposredno ustanoviteljema skupine Dmitriju Utkinu in ruskemu oligarhu Jevgeniju Prigožinu. Nekdanji plačanec je Prigožina imenoval za hudiča. “Če bi res bil ruski junak, bi vzel pištolo in tekel z vojaki,” je dejal. Prigožin je že pred tem potrdil, da je Medvedjev služil v njegovi skupini. Dejal je, da bi ga “morali preganjati zaradi poskusa slabega ravnanja z ujetniki”. Svojih dejanj v Ukrajini Medvedjev ni želel komentirati.

Plačance pošiljajo v Ukrajino popolnoma brez strategije

Skupini Wagner manjka taktična strategija, vojaške načrte so po Medvedjevih besedah vojaki izdelovali sproti.

“Prave taktike ni bilo. Dobivali smo le ukaze o položaju nasprotnika. Konkretnih ukazov, kako naj se obnašamo, ni bilo. Sami smo načrtovali, kako bomo ukrepali, korak za korakom. Kdo bo začel streljati, kakšne premike bomo imeli … Mi smo bili odgovorni za to, da bo taktika uspešna,” je dejal.

poslopje skupine Wagner
Igor Russak/REUTERS

Že šesti dan, ki ga je preživel v Ukrajini, je vedel, da se ne želi vrniti na novo misijo, saj je bil priča spreminjanju vojakov v topovsko hrano. Najprej je imel pod svojim poveljstvom deset borcev. Ko so se skupini lahko pridružili tudi zaporniki, pa se je njihovo število povečalo. “Več je bilo trupel, več je bilo ljudi, ki so prihajali. Na koncu sem imel pod svojim poveljstvom veliko ljudi,” je dejal. “Nisem mogel prešteti, koliko jih je bilo. Nenehno so se menjavali. Mrtva telesa, več zapornikov, več mrtvih teles, več zapornikov.”

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Nevladne organizacije poročajo, da je skupina Wagner zapornikom obljubila, da bodo njihove družine v primeru njihove smrti v vojni dobile pet milijonov rubljev (okoli 65.400 evrov). Toda v resnici “nihče ni hotel plačati takšne vsote”, pravi Medvedjev. Trdi, so veliko Rusov, ki so umrli v Ukrajini, “preprosto razglasili za pogrešane”.

Na Norveško čez zaledenelo jezero in s ponarejeno izkaznico

Medvedjev je že dlje časa želel zapustiti skupino Wagner, a je čakal na primerno priložnost. Bal se je, da ga bodo ujeli in ustrelili kot izdajalca. “Bil sem pripravljen, a sem hotel tudi preživeti. Vedel sem, da mi ne bodo pustili oditi,” je rekel in dodal, da bi bil brez soborcev pokopan na vadišču.

Na Norveško je prispel čez zaledenelo jezero prek arktične meje z Rusijo. Opisal je, da se je med potjo “vsaj desetkrat” izognil aretaciji in ruskim nabojem, da se je skril, pa je uporabil belo kamuflažno oblačilo.

Andrej Medvedjev
Darren Bull/CNN

Ena od nevladnih organizacij mu je izdala ponarejeno novinarsko izkaznico z lažnim imenom. Izkaznica naj bi služila kot krinka, če bi policija v Rusiji od njega zahtevala identifikacijo.

Nužinova smrt ga je opogumila za odhod

V intervjuju za CNN je bil Medvedjev na trenutke zelo čustven. Pravi, da je videl pogum na obeh straneh v vojni. “Videl sem pogum na obeh straneh, tudi na ukrajinski strani, pa tudi pri naših fantih. Želim, da to vedo,” je povedal.

Zdaj želi deliti svojo zgodbo, da bi pomagal Prigožina in ruskega predsednika Vladimirja Putina privesti pred roko pravice. “Prej ali slej bo ruska propaganda nehala delovati, ljudje se bodo dvignili, voditelji bodo na udaru,” je rekel.

Wagnerjevo skupino pogosto opisujejo kot Putinovo neuradno vojsko. Od svoje ustanovitve 2014 je razširila svoj vpliv po vsem svetu. V Afriki, Siriji in Ukrajini pa se spoprijema z obtožbami vojnih zločinov.

Na vprašanje, ali se boji, da ga bo doletela usoda drugega prebežnika iz skupine Wagner Jevgenija Nužina, ki so ga pred kamero ubili s kladivom, je Medvedjev dejal, da ga je Nužinova smrt opogumila. “Zaradi tega sem postal pogumnejši in odločnejši, da odidem.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar