Ministrstvo za kulturo križevniško cerkev spet dodelilo križniškemu redu

Kultura 10. Maj 202207:00 > 14. Maj 2022 21:03 2 komentarja
Križevniška cerkev
Zajem zaslona

V tednu pred volitvami je ministrstvo za kulturo ugodilo denacionalizacijskemu zahtevku za vrnitev križevniške cerkve v naravi. To je že četrta takšna odločitev ministrstva, prejšnje tri je upravno sodišče razveljavilo.

Na ministrstvu za kulturo so za N1 potrdili, da so pred kratkim sprejeli novo odločitev o denacionalizacijskem zahtevku o križevniški cerkvi, ki stoji na Trgu francoske revolucije v Ljubljani. 19. aprila je ministrstvo tako sprejelo odločbo, da se cerkev vrne križniškemu redu, ki je pravni naslednik komende nemškega viteškega reda, so sporočili z ministrstva. Minister Vasko Simoniti pa je po nekaterih informacijah sklep podpisal 25. aprila, torej dan po državnozborskih volitvah.

Že četrta enaka odločitev

Ta odločitev, ki še ni pravnomočna, je že četrta takšna odločitev ministrstva za kulturo. Odločbe o vrnitvi križevniške cerkve v naravi je ministrstvo sprejelo že aprila 1995, septembra 2006 in marca 2017. Vse tri odločbe je upravno sodišče razveljavilo in zadevo vrnilo ministrstvu v odločanje.

Ministrstvo je o cerkvi enkrat sprejelo tudi drugačno odločitev. Septembra 2014 je namreč križniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obveznicah slovenske odškodninske družbe. Tudi to odločbo je upravno sodišče odpravilo.

Vasko Simoniti
Srdjan Živulovič/BOBO

Festival Ljubljana poziva novo vlado

Križniški red je sicer od leta 2019 v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik nepremičnine. Pred tem je bila kot lastnica vpisana Mestna občina Ljubljana, cerkev pa je upravljal občinski zavod Festival Ljubljana. Oba sta tudi lastnica oziroma upravljalec celotnega kompleksa Križank, znanega ljubljanskega prireditvenega prizorišča.

Ljubljanska občina in Festival Ljubljana sta po prvi objavi tega članka sporočila, da bosta odločitev ministrstva tudi tokrat izpodbijala na sodišču. “Očitno napačno in arbitrarno odločitev, ki je povrh vsega brez prave obrazložitve ter zasleduje partikularne interese, obžalujemo, še posebej v luči prihajajočega letošnjega jubilejnega 70. Poletnega festivala,” so nam dan po objavi članka sporočili s Festivala Ljubljana, ki ga vodi Darko Brlek. Vsaj do odločitve sodišča odločba ministrstva ne bo pravnomočno, zato vsaj do takrat Festivalu Ljubljana cerkve ne bo treba izročiti križniškemu redu. “Vsaj do tedaj bo Festival Ljubljana še naprej uporabljal Križevniško cerkev za njen primarni namen, torej kot prizorišče za izvajanje kulturnih prireditev,” so sporočili iz zavoda. “Hkrati Festival Ljubljana poziva vse deležnike, tudi bodočo sestavo Ministrstva za kulturo, da razmislijo o uporabi vseh morebitnih izrednih pravnih sredstev, ki jih je mogoče uporabiti v zvezi z očitno napačno odločitvijo ministra za kulturo,” so dodali.

“Nedeljiv del Križank”

Na Festivalu Ljubljana trdijo, da je cerkev del nedeljivega območja Križank. “V denacionalizacijskem postopku smo vseskozi zatrjevali, da bo vrnitev Križevniške cerkve denacionalizacijskemu upravičencu v naravi okrnila prostorsko kompleksnost Križank kot enega izmed najbolj prepoznavnih kulturnih središč pri nas in v centralni Evropi nasploh. To smo tudi podkrepil s strokovnimi ekspertizami. Vrnitev podržavljene cerkve v naravi bi pomenila drobljenje enovitega in celovitega kompleksa Križank ter bi predstavlja veliko oviro za izvajanje kulturnih in festivalskih prireditev,” so zapisali.

Leta 2020 so na Festivalu Ljubljana razlagali, da je upravno sodišče v zadnji odločitvi pritrdilo njihovemu stališču. Trdili so namreč, da po mnenju sodišča ministrstvo pri izdaji odločbe ni presojalo številnih dejstev glede prostorske in funkcionalne povezanosti cerkve in preostalega kompleksa Plečnikovih Križank. Po njihovih navedbah je sodišče ministrstvu naložilo, da v ponovljenem upravnem postopku ponovno izvede dokazni postopek in ugotovi, kakšna je ta povezanost.

Na spodnji fotografiji je del Križank s cerkvijo v ozadju.

Križanke
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo: Dejavnost Festivala ne bo ogrožena

Na ministrstvu pa so v odgovorih, ki so nam jih poslali včeraj, odločitev upravnega sodišča iz julija 2020 opisali drugače kot Festival Ljubljana. Po besedah ministrstva je sodišče takrat v resnici potrdilo ugotovitev ministrstva z marca 2017, da ni izkazana nenadomestljivost križevniške cerkve za opravljanje dejavnosti festivala v njej. Razlog, da je sodišče takrat odločbo razveljavilo, je po razlagi ministrstva v tem, da je sodišče od ministrstva zahtevalo odločanje o tem, ali lahko Festival Ljubljana v Križankah še naprej izvaja svojo dejavnost, tudi če se cerkev vrne križniškemu redu.

“Ministrstvo za kulturo je v ponovnem postopku tako ponovno presojalo, ali bi se preostali deli ‘kompleksa’ Križank po vrnitvi križevniške cerkve še lahko neovirano uporabljali za namene upravljalcev kompleksa,” so nam pojasnili na ministrstvu. V tej ponovni presoji je ministrstvo ugotovilo, da v primeru vrnitve križevniške cerkve križniškemu redu ne bo ogrožena dejavnost Festivala Ljubljana v preostalih prostorih v Križankah.

Janković: Simoniti je škodljiv za Ljubljano

Župan Ljubljane Zoran Janković pa je odločbo ministrstva komentiral na novinarski konferenci, ki je bila nekaj ur po objavi članka. Odločitev je po njegovem povezna s tem, da je SDS, ki ji pripada minister Simoniti, volitve izgubila. 

Ob tem je ponovil svojo oceno, ki jo je izrekel že lani jeseni, da je Simoniti škodljiv za Ljubljano. Janković to Simonitiju pripisuje tudi zaradi odločitev ministrstva glede bežigrajskega stadiona. Lani je namreč ministrstvo odpravilo pozitivno kulturnovarstveno mnenje za projekt Bežigrajski športni park na območju Plečnikovega stadiona. S sklicevanjem na to odločitev kulturnega ministrstva je letos ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak iz SDS, izdalo negativno odločbo v primeru izdaje gradbenega dovoljenja za projekt, je pojasnil Janković. Upravno sodišče pa je to odločitev Vizjakovega ministra pred kratkim zavrglo in zadevo vrnilo ministrstvu v odločanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje