Skupnost socialnih zavodov: ministrstvo je popolnoma spregledalo starejše

Slovenija 25. Sep 202313:23 4 komentarji
Starost
simbolna fotografija (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je prepričana, da je ministrstvo za zdravje v smernicah za prihodnji dve leti popolnoma spregledalo starejše. Čeprav se domovi za starejše že več let soočajo z velikim pomanjkanjem zdravstvenega kadra, socialnovarstveni zavodi v dokumentu niso omenjeni niti enkrat.

Ministrstvo za zdravje je v smernicah zdravstvene politike za leti 2024 in 2025 povsem spregledalo starejše, so prepričani v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Čeprav se domovi za starejše že več let soočajo z velikim pomanjkanjem zdravstvenega kadra, socialnovarstveni zavodi v dokumentu niso omenjeni niti enkrat, so opozorili.

V skupnosti socialnih zavodov so spomnili, da že več let zahtevajo sprejetje in postopno uveljavitev novih kadrovskih normativov, saj po ugotovitvah stroke v domovih za starejše in posebnih socialnih zavodih manjka približno 3.600 delavcev za varno in kakovostno izvajanje zdravstvene nege in zdravstvene rehabilitacije.

“Neustrezni kadrovski normativi so tudi glavni razlog, da so vrata domov za starejše zaprta za bolnike s kanilo (umetno dihalno potjo) in druge podobno zahtevne bolnike, na primer osebe, ki potrebujejo peritonealno dializo, aplikacijo paranteralne prehrane, aplikacijo antibiotikov v infuzijske raztopine in podobno,” je navedel sekretar skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik.

Pristojni so sprejetje novih normativov obljubili že večkrat in se k temu lani tudi zavezali v sporazumu o razreševanju stavkovnih zahtev in o realizaciji dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj, so poudarili pri skupnosti.

Rok za sprejetje so potem večkrat prestavili, nazadnje na konec letošnjega leta, vendar pri skupnosti dvomijo tudi v to obljubo, saj bi potem ta nujen ukrep za izboljšanje kadrovske problematike v socialnovarstvenih zavodih moral biti uvrščen v omenjeni dokument s prednostnimi nalogami za leti 2024 in 2025, so navedli.

Ob tem so opozorili še, da se domovi za starejše soočajo tudi z neodzivnostjo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki da v cenah zdravstvenih storitev še ni upošteval dodatnih stroškov zaradi dviga minimalne plače iz januarja letos, čeprav jih k temu zavezuje uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023.

“Skupnost ocenjuje, da bodo domovi za starejše v letošnjem letu zaradi tega prikrajšani za plačila iz zdravstvene blagajne v višini treh milijonov evrov, kar bo še dodatno poslabšalo razmere, ko mnogi zavodi zaradi draginje in kljub varčevanju na vsakem koraku poslujejo v rdečih številkah,” so še sporočili iz skupnosti socialnih zavodov.

Na ministrstvu za zdravje so 13. septembra predstavili usmeritve zdravstvene politike za naslednji dve leti. Te vključujejo 55 smernic, ki bodo osnova za pripravo splošnega dogovora za prihodnje leto. Njihov cilj pa je tudi večja kakovost, dostopnost, učinkovitost v zdravstvenem sistemu, motiviran kader ter večja ozaveščenost pacientov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje