Evropski parlament obsodil ugandski zakon proti skupnosti LGBTIQ

Svet 20. Apr 202317:03 1 komentar
protesti proti lgbt zakonodaji v ugandi
PROFIMEDIA

Ugandski predsednik Yoweri Museveni je podpisal zakon proti skupnosti LGBTIQ, ki predvideva smrtno kazen, dosmrtni zapor ali do 20 let zapora za kazniva dejanja homoseksualnosti ali njenega spodbujanja. Uveljavitev zakona je obsodil Evropski parlament. Poslanci so zaskrbljeni tudi zaradi možnega vpliva zakona na druge afriške države.

Evropski parlament je obsodil ugandski zakon proti skupnosti LGBTIQ, ki naj bi ga prav danes podpisal predsednik Ugande Yoweri Museveni, s tem pa tudi uveljavil. V resoluciji, ki so jo evropski poslanci sprejeli na plenarnem zasedanju, so pozval tudi k univerzalni dekriminalizaciji homoseksualnosti in transspolne identitete.

Poudarili so, da zakon, ki predvideva smrtno kazen, dosmrtni zapor ali do 20 let zapora za kazniva dejanja homoseksualnosti ali njenega spodbujanja, krši ugandsko ustavo, obveznosti Ugande po Afriški listini o človekovih pravicah in pravicah ljudstev ter mednarodno pravo.

Zaskrbljeni so tudi zaradi možnega vpliva zakona na druge afriške države, saj se kaže trend kriminalizacije oseb LGBTIQ v afriških državah, kot so Gana, Niger in Kenija, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

V resoluciji pozivajo predsednika Musevenija, naj zakona ne podpiše, saj bodo sicer “odnosi med EU in Ugando ogroženi”.

protesti proti lgbt zakonodaji v ugandi
PROFIMEDIA

Izpostavili tudi Madžarsko, Poljsko in Italijo

Evropski poslanci so izrazili zaskrbljenost zaradi trenutnih globalnih gibanj proti pravicam pripadnikov skupnosti LGBTIQ, ki jih spodbujajo nekateri politični in verski voditelji po vsem svetu.

Po njihovih ocenah ta gibanja ovirajo prizadevanja za univerzalno dekriminalizacijo homoseksualnosti in transspolne identitete, saj legitimirajo retoriko, “da so LGBTIQ osebe ideologija in ne ljudje”. Ostro so obsodili širjenje takšne retorike s strani nekaterih vplivnih političnih voditeljev in vlad v EU.

Pri tem so na predlog Zelenih in Levice izpostavili Madžarsko, Poljsko in Italijo. To dopolnilo je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa podprlo 282 poslancev.

Resolucijo, v središču katere je bil omenjeni zakon v Ugandi, pa je parlament sprejel s 416 glasovi za, 62 proti in 36 vzdržanimi, so še sporočili iz Strasbourga.

Museveni naj bi prav danes podpisal omenjeni zakon proti skupnosti LGBTIQ, ki ga je konec marca sprejel ugandski parlament.

Ob obisku v Ugandi to vprašanje odprla tudi Klakočar Zupančič

O njem se je med obiskom v Ugandi v začetku meseca pogovarjala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. V zapisu na Facebooku ob koncu obiska je napisala, da je predsednici ugandskega parlamenta jasno predstavila slovensko stališče, “saj je Slovenija sopodpisnica listine, s katero je EU obsodila ugandsko zakonodajo”.

Urška Klakočar Zupančič
Anita Annet Among/TWITTER

“V okviru spoštljivega dialoga sva se strinjali, da ima Uganda drugačno kulturo in zgodovino, na spremembo njihovih stališč pa lahko vplivamo z dobrim zgledom. Zadeva je bila izpostavljena tudi na pogovorih z nekaterimi ugandskimi parlamentarci, ki so pazljivo poslušali naše argumente,” je pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje