Na območje Trsta prispelo štirikrat več prebežnikov kot lani

Svet 12. Apr 202315:06 0 komentarjev
Trst
PROFIMEDIA

Policija je na območju Trsta v obdobju od januarja do marca zabeležila okoli 2.600 prebežnikov, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. Medtem so Združeni narodi sporočili, da je v prvih treh mesecih letošnjega leta med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo največ prebežnikov v prvem četrtletju od leta 2017: več kot 440.

Tržaška policija je letos v prvih treh mesecih izsledila okoli 2.600 prebežnikov, ki so v Italijo vstopili prek Slovenije, je danes dejal tržaški prefekt Pietro Signoriello. To je več kot štirikratna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Tržaška pokrajina in celotna dežela Furlanija – Julijska krajina je vstopna točka za prebežnike s t. i. zahodnobalkanske migracijske poti.

Po Signoriellovih besedah bodo lokalne oblasti preučile, kakšne možnosti jim pri soočanju s to problematiko omogočajo izredne razmere, ki jih je Italija razglasila včeraj in bodo trajale naslednjih šest mesecev.

Kot je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, naj bi uvedba izrednih razmer med drugim poenostavila postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce. Hkrati naj bi Italija po navedbah neimenovanih virov okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi. Za upravljanje z migracijami bo vlada aktivirala tudi civilno zaščito in Rdeči križ, ki bodo pomagali s svojo opremo in izkušnjami.

Migracije bodo po navedbah ministrstva za notranje zadeve ena od tem četrtkovega srečanja notranjega ministra Boštjana Poklukarja z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem v Rimu.

Nesreča v Italiji
Remo Casilli/REUTERS

V Sredozemlju umrlo največ prebežnikov od leta 2017

Med januarjem in marcem letos je med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo največ prebežnikov v prvem četrtletju od leta 2017, so danes sporočili Združeni narodi. Življenje je izgubilo kar 441 prebežnikov, ki so poskušali na tej poti doseči Evropo, je na spletu objavila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Zamude pri operacijah iskanja in reševanja, ki so jih vodile države, so bile vzrok za več smrtnih žrtev, so še sporočili ZN. Zamude so bile dejavnik v najmanj šestih letošnjih nesrečah, v katerih je umrlo skupno najmanj 127 ljudi. Popolna odsotnost odziva na sedmi incident pa je zahtevala življenja najmanj 73 prebežnikov, navaja IOM.

IOM ob tem preiskuje tudi več poročil o primerih, v katerih so čolni prijavljeni kot pogrešani, pri čemer pa ni ne podatkov o preživelih, umrlih ali operacijah iskanja in reševanja. Usoda več kot 300 ljudi na teh plovilih ostaja nejasna, je sporočila organizacija.

Med velikonočnim koncem tedna je v Italijo prispelo 3.000 prebežnikov, s čimer se je skupno število prihodov letos povzpelo na 31.192 oseb, še navaja IOM.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!