Pediatra na ostre očitke veganskega društva: Vsak komentar je odveč

Slovenija 13. Apr 202317:12 > 21:58 23 komentarjev
zdravstvo
Foto: Denis Sadiković/N1

Slovensko vegansko društvo se je odzvalo na nedavno stališče pediatrov o tem, da veganska hrana za otroke ni primerna. "Nasprotovanje slovenskih pediatrov temelji na napačnem razlaganju znanstvenih raziskav in potvarjanju znanstvenih stališč," pravijo v veganskem društvu in dodajajo, da so smernice, ki jih je "spackal" NIJZ, polne strokovnih napak. Pediater Denis Baš in predsednica razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo in profesorica dr. Nataša Bratina pa sta njihove očitke zavrnila z besedami: "Vsak komentar je praktično odveč."

Strateški svet za prehrano, ki ga je ustanovil predsednik vlade Robert Golob, je nedavno recenziral prehranske smernice in predlagal, da se v vrtce in šole uvede dva jedilnika, od katerih naj bi eden temeljil na osnovi rastlinskih živil, pogostost vnosa zelenjave, polnozrnatih žit in stročnic v vzgojno-izobraževalnih zavodih pa naj se vsaj podvoji.

Na njihov predlog so se ostro odzvali slovenski pediatri, med podpisniki izjave sta bila tudi strokovna direktorja ljubljanske in mariborske pediatrične klinike ter vodja službe za dietoterapijo in bolniško prehrano pediatrične klinike. “Veganski način prehranjevanja malčkov, otrok in mladostnikov je glede na trenutno veljavne smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) odsvetovan,” so zapisali zdravniki. Opozorili so tudi na problematiko motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih, ki so v Sloveniji v zadnjih letih v velikem porastu, in dodali, da lahko del porasta pripišemo neustreznemu promoviranju različnih prehranskih vzorcev, vključno z vegansko prehrano med otroki in mladostniki.”

V kabinetu predsednika vlade so nato pojasnili, da ne gre za uvajanje veganske prehrane, ampak za možnost izbire.

Danes pa so se na izjavo pediatrov odzvali v Slovenskem veganskem društvu. V izjavi z naslovom “Znanstvena nepismenost in nestrokovnost slovenskih pediatrov” so med drugim zapisali, da “nasprotovanje slovenskih pediatrov temelji na napačnem razlaganju znanstvenih raziskav in potvarjanju znanstvenih stališč”.

Veganska prehrana in motnje hranjenja

Kot so navedli v veganskem društvu, slovenski pediatri trdijo, da je za del porasta motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih krivo tudi promoviranje veganske prehrane in pri tem citirajo to raziskavo.

“Vir, ki ga citirajo, nikakor ne vsebuje te trditve,” pravijo v veganskem društvu. “V tej raziskavi znanstveniki jasno trdijo, da povezava med brezmesnimi načini prehranjevanja in motnjami hranjenja obstaja verjetno predvsem zato, ker oseba s patologijo motnje hranjenja išče dodatna živila za izključitev iz prehrane. S svojo trditvijo slovenski pediatri kažejo, da ne razumejo razlike med korelacijo in vzročno posledično zvezo, kar je bila sicer ena prvih stvari, ki bi se jo morali naučiti na fakulteti in je ena od osnov znanstvene pismenosti,” še menijo.

vitaminski smuti
Profimedia

Tudi druga trditev slovenskih pediatrov, da smernice Evropskega združenja ESPGHAN odsvetujejo veganski način prehranjevanja pri malčkih, otrocih in mladostnikih (iz tega vira), je po mnenju veganskega društva “očitno potvorjena, saj vir, ki ga citirajo, nikakor ne vsebuje takega stališča. Pisci v viru se namreč dotikajo izključno tematike uvajanja goste hrane pri 4–12 mesečnih dojenčkih in ne podajajo nobenega stališča o vrtčevskih in šolskih otrocih,” pravijo v društvu.

Po njihovem mnenju nasprotovanje slovenskih pediatrov temelji na napačnem razlaganju znanstvenih raziskav in potvarjanju znanstvenih stališč. “Še bolj problematično je, da praktično vse najvišje rangirane znanstvene ustanove trdijo ravno nasprotno kot slovenski pediatri, a so se vsa ta stališča odločili ignorirati,” menijo v veganskem društvu. Višek absurda pa je, po njihovem mnenju, da po tako prikazani znanstveni nekompetenci isti pediatri nasprotujejo znanstveni recenziji smernic za prehranjevanje, ki jih je opravil strateški svet za prehrano.

“Se morda bojijo, da bo recenzija odkrila še kakšno nestrokovnost in nekompetenco piscev in pediatrov? So se v zadnjih letih in desetletjih razvadili, da lahko govoričijo, kar želijo o prehrani, saj so jim vsi vedno brezpogojno verjeli, ker so pač pediatri – alfa in omega prehrane?” se sprašujejo v društvu in poudarjajo, da “izjave pediatrov jasno kažejo na zelo resen problem nestrokovnosti ljudi, ki bi v Sloveniji morali skrbeti za zdravje naših otrok.”

Pediatra: Vsak komentar je praktično odveč

Po izjavi veganskega društva sta se na kritike, ki so letele na račun stroke, za N1 odzvala pediater Denis Baš in predsednica razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo in profesorica dr. Nataša Bratina.

“Vsi podatki in raziskave še vedno kažejo na to, da je za otroke najbolje, če so vsejedci. Naše telo je narejeno tako, da najlažje izkoristimo vse dobrobiti prehrane, če uživamo mešano hrano. Torej, da imamo na jedilniku poleg zelenjave, sadja in žitaric tudi jajca, mlečne izdelke in meso. Ne nasprotujemo temu, da je nekdo vegan, vendar pa je dejstvo, da zahteva tak način prehranjevanja pri otrocih zelo skrbno načrtovanje jedilnikov, da ne pride do pomanjkanja določenih hranil,” sta pojasnila.

Opozorila sta tudi na to, da je lahko tudi veganska hrana nezdrava in procesirana. “In ena in druga hrana je lahko nezdrava.” Na očitek društva, da so pediatri ”znanstveno nepismeni in da si napačno razlagajo znanstvene raziskave”, pa sta Baš in Bratina odvrnila, da je vsak komentar praktično odveč ter da le čevlje sodi naj kopitar.

“Ni čudno, da ljudje ne zaupajo NIJZ”

V društvu so kritični tudi do Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

“NIJZ je po štirih letih črpanja državne blagajne končno spackal dokument, ki so ga poimenovali Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Potrdili so ga tudi v Razširjenem strokovnem kolegiju za pediatrijo. Dokument vsebuje eno samo strokovno referenco (strokovni vir), ostalih nekaj referenc pa so reference na njihove prejšnje dokumente,” pravijo v društvu in poudarjajo, da je dokument poln strokovnih napak.

Dodajajo, da dokument že zaradi pomanjkanja referenc ni vreden branja in ga noben posameznik ali institucija ne bi smela jemati resno ali celo upoštevati ter da “ni čudno, da ljudje ne zaupajo NIJZ tudi na drugih področjih”.

Nijz
Denis Sadiković/N1

Zloraba smrti otroka?

V veganskem društvu so jezni tudi na predsednico razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo in profesorico Bratina, ki naj bi v oddaji 24ur navedla tragičen primer izpred 13 let, ko je deklica “umrla zaradi veganskega prehranjevanja”. V društvu pravijo, da Bratina “ravnodušno izkorišča smrt uboge deklice z namenom vsiljevanja njenega ideološkega prepričanja”.

Bratina se sicer v skupnem odzivu z Bašem do zgoraj navedenih očitkov ni opredelila.

Sodišče je v omenjenem primeru izdalo obtožbo smrti zaradi malomarnosti, pišejo v veganskem društvu, saj starša deklice nista dovolj hranila, od rojstva je niti enkrat v življenju nista peljala k zdravniku, tudi rodila se ni v porodnišnici, umrla pa je na koncu zaradi pljučnice. “Upamo, da ni potrebno posebej razlagati, da je ne-hranjenje diametrično nasprotje hranjenju. Torej, kako je lahko vegansko prehranjevanje krivo za smrt otroka, če starša deklice nista dovolj hranila? Podlo,” piše vegansko društvo v izjavi, pod katero je prva podpisana njegova predsednica Maja Horvat.

Opozarjajo še, da se zaradi nenehnega šikaniranja veganskih otrok ogromno staršev izogiba stikom s pediatri, kar je lahko celo usodno. “In če se bo kdaj ponovila kakšna tragedija, bodo pediatri s prstom ponovno kazali na veganske starše, nikoli nase,” zaključujejo svoj zapis.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje