Kdo je “človek v senci”, ki stoji za napadom na Izrael?

Svet 14. Okt 202312:16 1 komentar
Mohammed Deif
Foto: REUTERS

Izrael je Hamasov napad označil za izraelski 11. september. Za napadom, ki je silovito pretresel judovsko državo, stoji skrivnostni načrtovalec in vodja napada, poveljnik Hamasa Mohamed Deif.

Mohamed Deif je sobotni napad Hamasa poimenoval Potop Al Aksa. Besedna zveza, ki jo je najbolj iskan človek v Izraelu uporabil v zvočnem posnetku, predvajanem pred napadom, pove, da je bil ta maščevanje za izraelske napade na jeruzalemsko mošejo Al Aksa na Tempeljskem griču maja 2021.

Kot je povedal vir blizu Hamasa, je Deif sobotni napad, v katerem je bilo v Izraelu ubitih več kot 1.300 ljudi, več kot 2.700 pa ranjenih, začel načrtovati po napadu na tretji najsvetejši kraj za islamsko religijo, ki je razjezil arabski in muslimanski svet.

“Povod so bili prizori in posnetki izraelskih varnostnih sil, ki med ramadanom vpadajo v mošejo Al Aksa, napadajo in pretepajo vernike, starejše in mlajše moške vlečejo iz mošeje. Vse to je podžgalo in zanetilo jezo,” je razlagal vir iz Gaze.

Že pred tem je izraelska policija na vrata obzidja starega mesta namestila ovire. Z njimi naj bi Izraelci vzdrževali red, Palestinci pa so dejali, da ovire omejujejo njihovo svobodo zbiranja v svetem mesecu. Ob tem pa dodatno podžigali strahove Palestincev, da bodo izseljeni iz bližnjih domov.

Napetosti na Tempeljskem griču, ki je že dolgo žarišče nasilja ob vprašanju suverenosti in vere v Jeruzalemu, so leta 2021 vodile v enajstdnevne spopade med Izraelom in Hamasom.

Več kot dve leti kasneje, minulo soboto, pa je Hamasov napad v Izrael “prinesel” najhujšo kršitev izraelske obrambe po arabsko-izraelski vojni leta 1973 ter Izrael prisilil, da je razglasil vojno in začel povračilne zračne napade na Gazo, v katerih je bilo doslej ubitih več kot 1.500 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

Gaza
Foto: Mohammed Salem/Reuters

Izrael je obljubil hitro kazen za sobotni napad Hamasa, ki se je sicer začel na glasbenem festivalu Supernova. Tam naj bi našli okoli 250 trupel, na desetine Izraelcev in tujcev pa so Hamasovi borci kot talce odpeljali v Gazo.

Ko je napovedal govor, se je vedelo, da se pripravlja nekaj pomembnega

Mohamed Deif, ki je doslej preživel sedem izraelskih poskusov atentata, zadnjega leta 2021, se nikoli ne pojavlja v javnosti, prav tako redko javno spregovori. Ko je Hamasov televizijski kanal napovedal, da bo imel v soboto govor, so Palestinci vedeli, da se pripravlja nekaj pomembnega.

“Danes bes Al Akse, bes našega ljudstva in naroda eksplodira. Naši borci, danes je vaš dan, da temu zločincu pokažete, da se je njegov čas iztekel,” je Deif dejal v zvočnem posnetku.

Obstajajo samo tri fotografije Deifa: ena je iz obdobja njegovih 20., na drugih dveh pa je zamaskiran oziroma je na sliki samo njegova senca. Ta je bila uporabljena tudi ob predvajanju zvočnega posnetka sobotnega govora.

Kje je Deif, ki je, kot pravijo izraelski viri, neposredno vpleten v načrtovanje in izvedbo sobotnega napada, tako ni znano. Po predvidevanjih je najverjetneje v Gazi v labirintu predorov pod enklavo. Ti naj bi bili med drugim tarča izraelskih napadov na Gazo.

Palestinski viri so povedali, da je ena od hiš, ki so jih v Gazi zadeli izraelski izstrelki, pripadala Deifovemu očetu. V napadu naj bi po navedbah nekaterih virov umrli Deifov brat in še dva družinska člana.

Dvoje možganov, en idejni vodja

Viri blizu Hamasa pravijo, da sta odločitev o pripravi napada sprejela Deif, vodja vojaškega krila islamističnega gibanja Hamas, in vodja Hamasa v Gazi Jahja Sinvar. Vendar je bilo očitno, kdo je snovalec napada.

“Obstajajo dvoje možganov in en glavni idejni vodja,” je dejal Reutersov vir in dodal, da je podatke o načrtovani operaciji poznala le peščica voditeljev Hamasa.

Tajnost je bila tolikšna, da je Iran, zapriseženi sovražnik Izraela in pomemben vir financiranja, usposabljanja in oboroževanja Hamasa, le na splošno vedel, da gibanje načrtuje večjo operacijo, ni pa poznal časovnice ali podrobnosti, je povedal vir blizu Hamasa.

Teheran je bil seznanjen, da Hamas pripravlja večjo operacijo, vendar o njej niso razpravljali na kakšnem skupnem sestanku, ki bi vključeval Hamas, palestinsko vodstvo, libanonski Hezbolah, ki ga podpira Iran, in sam Iran. “Krog načrtovalcev operacije je bil zelo ozek,” je dejal omenjeni Reutersov vir.

V torek je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej dejal, da Iran ni bil vpleten v napad na Izrael. Njegove besede je deloma potrdil tudi uradni Washington, ki je dejal, da čeprav je bil Teheran seznanjen z napadom, ne obstajajo obveščevalni podatki ali dokazi, ki bi kazali na neposredno vpletenost Irana v napad.

Palestince nagovoril z mirnim glasom

Načrt, ki ga je zasnoval Deif, je vključeval dolgoročen poskus prevare. Izrael je bil namreč prepričan, da Hamas, zaveznik zapriseženega izraelskega sovražnika Irana, ni zainteresiran za začetek spopada in se namesto tega osredotoča na gospodarski razvoj v Gazi, kjer je gibanje vodilna sila.

Medtem ko je Izrael Gazi začel zagotavljati gospodarske spodbude, so se Hamasovi borci intenzivno urili, pogosto tudi na očeh izraelske vojske, je za Reuters povedal vir blizu Hamasa. “Leta smo se pripravljali na to bitko,” je dejal Hamasov vodja za odnose z javnostmi Ali Baraka.

V sobotnem zvočnem posnetku je Deif z mirnim glasom dejal, da je Hamas večkrat posvaril Izrael, naj preneha zločine nad Palestinci, izpusti zapornike, za katere je dejal, da so bili zlorabljeni in mučeni, in naj Izrael ustavi razlastitev palestinskega ozemlja.

“Okupatorji vsak dan vpadajo v naše vasi, kraje in mesta na Zahodnem bregu ter napadajo domove, ubijajo, ranijo, uničujejo in zapirajo. Hkrati jemljejo na tisoče hektarjev naše zemlje ter preganjajo naše ljudi z domov, da bi lahko gradili naselbine, medtem ko se njihovo zločinsko obleganje Gaze nadaljuje,” je dejal.

Na univerzi kazal zanimanje za umetnost in igro

Kot je dejal Deif, je Hamas pozval mednarodno skupnost, naj konča “zločinsko okupacijo”, vendar je Izrael le še stopnjeval provokacije. Dodal je, da je Hamas v preteklosti Izrael prosil za humanitarni dogovor o izpustitvi palestinskih zapornikov, vendar je bil zavrnjen.

“Zaradi okupacije in zanikanja mednarodnih zakonov in resolucij ter v luči ameriške in zahodne podpore ter mednarodnega molka smo se odločili, da temu naredimo konec,” je dejal.

Mohamed Deif, rojen kot Mohamad Masri, se je leta 1965 rodil v begunskem taborišču Kan Junis v Gazi, ustanovljenem po arabsko-izraelski vojni leta 1948. Sedanje ime je dobil, potem ko se je med prvo palestinsko vstajo, ki se je začela leta 1987, pridružil Hamasu.

Ta je z ustanovno listino nastal leta 1988, njegov glavni cilj pa je bil uničenje Izraela. Skupino poleg Izraela na seznam terorističnih organizacij uvrščajo številne druge države, med njimi ZDA, EU, Kanada, Egipt in Japonska. Čeprav so voditelji Hamasa občasno ponujali dolgoročno premirje v zameno za samostojno državo na celotnem palestinskem ozemlju, ki ga je Izrael zasedel leta 1967, je Izrael to vedno razumel kot zvijačo.

Leta 1989 so izraelske oblasti aretirale Deifa ter ga za 16 mesecev poslale v zapor. Leto pred aretacijo je Deif na Islamski univerzi v Gazi diplomiral iz fizike, kemije in biologije. V času študija je kazal tudi zanimanje za umetnost, saj je vodil univerzitetni odbor za zabavo, preizkusil pa se je tudi v igralstvu z nastopanjem v komedijah.

Izmuzljiv človek v senci

Med napredovanjem v Hamasovih vrstah je razvil mrežo predorov skupine in njeno strokovno znanje o izdelavi bomb. Že desetletja je na vrhu izraelskega seznama najbolj iskanih ljudi, saj je osebno odgovoren za smrt več deset Izraelcev v samomorilskih bombnih napadih.

Deif je vseskozi deloval iz ozadja. Zanj je bilo ostati v senci vprašanje življenja ali smrti. Po navedbah virov iz Hamasa je v enem od izraelskih poskusov atentata izgubil oko in utrpel hude poškodbe noge. Leta 2014 so v izraelskem zračnem napadu umrli njegova žena ter otroka, sedemmesečni sin in triletna hči.

Njegovo preživetje med vodenjem oboroženega krila Hamasa mu je prineslo status palestinskega ljudskega junaka. Na videoposnetkih je vedno zamaskiran ali pa je prikazana samo njegova senca. Deif ne uporablja sodobne tehnologije, kot so pametni telefoni, je povedal vir blizu Hamasa.

“Je izmuzljiv. Je človek v senci.”

Avtorja članka, ki ga je objavil Reuters, sta Samia Nakhoul in Laila Bassam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje