Umetno inteligenco pozvali, naj ustvari popolno človeško telo. Kaj je nastalo?

Digitalno 19. Maj 202305:56 2 komentarja
umetna inteligenca, popolno telo, bulimia project
THE BULIMIA PROJECT

Pretirano mišičasti moški in ženske z rjavimi očmi in olivnim odtenkom polti. Kdo postavlja standarde lepote na družbenih omrežjih?

Spletna stran The Bulimia Project iz New Yorka, ki objavlja vsebine in raziskave v zvezi z motnjami hranjenja, je umetno inteligenco pozvala k upodobitvi “idealnega” ženskega oziroma moškega telesa, ki temeljijo na objavah na družbenih omrežjih v letošnjem letu.

Nerealno mišičasti, rjavooki in z olivno poltjo

Nalogo so zastavili umetni inteligenci za izdelavo slik, Dall-E 2, Stable Diffusion in Midjourney. Dobili so več predlogov, ki so jih preučili in ugotovili naslednje: skoraj polovica upodobitev je prikazovala nerealistično mišičasta ženska ali moška telesa. Pri ženskih je bilo poleg mišičevja izrazito tudi vitko telo, medtem ko so bile pri moških upodobitvah izrazitejše predvsem mišice. Za ženske upodobitve se zdi, da so slike nagnjene k upodobitvam žensk s svetlimi lasmi, rjavimi očmi in olivno obarvani koži, medtem ko se je pri moških umetna inteligenca nagibala k rjavim lasem in očem ter prav tako olivnemu odtenku kože.

Za dušo in telo je bolje, če ostanemo v svetu realnih pričakovanj

V drugem delu raziskave so razširili polje iskanja in umetno inteligenco prosili za izdelavo podob idealnega moškega in ženske na podlagi objav na celotnem spletu v letošnjem letu.

Ugotovili so, da so bile upodobitve umetne inteligence, ki so se navdihovale zgolj iz družbenih omrežij, “veliko bolj nabite s spolno privlačnostjo” in da so bili “deli telesa večinoma nesorazmerni”. Upodobitve na podlagi celotnega spleta so bile veliko bolj “umirjene” in realistične.

Razliko so raziskovalci pripisali algoritmom na družbenih omrežjih, ki temeljijo na tem, katera vsebina najbolj pritegne pozornost, ali pa da platforme uporabnike spodbujajo k objavljanju z različnimi filtri obdelanih fotografij.

“V dobi filtrov, ki jih uporabljajo uporabniki Instagrama in Snapchata, nihče ne more doseči fizičnih standardov, ki jih postavljajo ti družbeni mediji,” so zapisali raziskovalci v razpravi. “Zakaj bi torej poskušali izpolniti nerealne ideale? Tako za psihično kot fizično zdravje je veliko boljše, če pričakovanja o telesni podobi ostanejo v realnem svetu,” so dodali.

umetna inteligenca, popolno telo, bulimia project umetna inteligenca, popolno telo, bulimia project
THE BULIMIA PROJECT
umetna inteligenca, popolno telo, bulimia project umetna inteligenca, popolno telo, bulimia project
THE BULIMIA PROJECT

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.