Rusija ponovno napadla Kijev iz zraka, skupina Wagner se umika iz Bahmuta

Svet 25. Maj 202309:44 > 14:32 6 komentarjev
Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

Ruske sile so ponoči ponovno izvedle več napadov z brezpilotnimi letalniki, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinski sistemi zračne obrambe naj bi po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega uničili 36 dronov. "Nobeden od njih ni dosegel svojega cilja," je dejal. Vodja najemniške skupine Wagner je medtem sporočil, da skupina zapušča ukrajinsko mesto Bahmut.

Zračna obramba je nad ukrajinsko prestolnico med triurnim zračnim napadom, že dvanajstim v tem mesecu, uničila vse brezpilotne letalnike, so sporočili ukrajinski vojaški poveljniki.

Moskva “še naprej terorizira Ukrajino” in je ponoči izstrelila 36 dronov, je ob tem na Telegramu sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Nobeden od njih ni dosegel svojega cilja,” je dodal in se zahvalil ukrajinski zračni obrambi.

Vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popko pa je v sporočilu na Telegramu zapisal, da je Rusija ponovno napadla Kijev iz zraka. Dodal je, da je bil napad obsežen. “Sovražnik še naprej uporablja taktiko napada v več valovih s presledki med skupinami napadalnih brezpilotnih letalnikov,” je še zapisal. Dodal je, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe uničili “vse zaznane zračne cilje, ki so se gibali v smeri Kijeva”.

Rusija je napade izvedla z iranskimi brezpilotnimi letalniki šahed. O alarmih in opozorilih na zračne napade so poročali tudi iz ukrajinskih mest Harkov in Černivci.

Prigožin: “Umikamo enote iz Bahmuta”

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je medtem sporočil, da je skupina začela umikati svoje sile iz Bahmuta na vzhodu Ukrajine in tamkajšnje položaje predajati rednim ruskim enotam. V soboto je zatrdil, da so njegove enote po dolgotrajnih bojih zavzele mesto, kar pa so v Kijevu zanikali. Prigožin je že minuli konec tedna napovedal, da bo do 1. junija položaje Wagnerja v Bahmutu predal ruski vojski.

“Od danes ob petih zjutraj do 1. junija bo večina enot razporejenih v tabore v zaledju. Naše položaje predajamo ruski vojski,” je povedal. “Vojski predajamo položaje, strelivo in vse ostalo”.

Prigožin je dodal, da bi nekatere Wagnerjeve sile lahko ostale, če bi redne enote ruske vojske naletele na težave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wagnerjeve sile so v preteklih mesecih vodile napade za zavzetje Bahmuta, kjer so se odvijali najdaljši in najbolj krvavi spopadi od začetka vojne v Ukrajini.

Bahmut, spopadi
Ukrainian Armed Forces/REUTERS

Rusija prijela Ukrajinca, ki naj bi načrtovala napade na jedrske elektrarne

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila, da so prijeli Ukrajinca, ki naj bi načrtovala napade na jedrske elektrarne v Rusiji. Cilj teh napadov naj bi bil povzročiti resno gospodarsko škodo Rusiji, izjavo FSB povzemajo ruske tiskovne agencije. Ruske oblasti so napade pripisale ukrajinskim obveščevalcem.

“Diverzantska skupina ukrajinske zunanje obveščevalne službe je v začetku maja poskušala razstreliti približno 30 daljnovodov jedrskih elektrarn v Leningradu in Kalininu”, da bi zaustavila jedrske reaktorje v elektrarnah, je sporočila FSB. Cilj je bil povzročiti “resno gospodarsko škodo Rusiji in škodovati njenemu ugledu”, so še dodali po poročanju ruskih tiskovnih agencij.

Skupini je uspelo razstreliti “steber, ki je nosil visokonapetostni vod, in postaviti mine v še štiri stebre, ki nosijo visokonapetostne vode iz jedrske elektrarne Leningrad”. Eksploziv so postavili tudi v bližini sedmih stebrov, povezanih z jedrsko elektrarno Kalinin, poročanje povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina
Foto: REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii

FSB je sporočila, da išče tretjega moškega z ukrajinsko-ruskim državljanstvom, in dodala, da so na domovih osumljencev in njihovih domnevnih sostorilcev našli 36,5 kilograma eksploziva in okoli 60 detonatorjev. Aretirali so tudi dva Rusa, ki naj bi trojici pomagala.

V minulih dneh so tudi iz ruske regije Belgorod, ki leži ob meji z Ukrajino, poročali o napadih domnevnih proukrajinskih sabotažnih skupin, pri čemer naj bi ruske sile po navedbah Moskve skupino uničile in ubile več kot 70 njenih borcev. Spopadi so terjali žrtve med civilisti, več ljudi je bilo ranjenih.

Nad Japonsko opazili ruski izvidniški letali

Poletela pa so tudi japonska bojna letala, potem ko so v bližini obale nad Tihim oceanom in Japonskim morjem opazili ruski izvidniški letali, je sporočilo obrambno ministrstvo v Tokiu.

Podrobnosti o incidentu, do katerega je prišlo nekaj dni po udeležbi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na vrhu G7 v Hirošimi, sicer niso razkrili.

Eno od ruskih letal je letelo z območja na severu Japonske vzdolž njene zahodne obale nad Tihim oceanom, drugo pa je ubralo podobno pot vzdolž vzhodne obale v Japonskem morju, je v kratki izjavi zapisal generalštab japonske vojske.

Po poročanju Reutersa naj bi šlo za ruski letali za zbiranje obveščevalnih podatkov IL-20.

Rusko letalo IL-20 nad Japonsko
PROFIMEDIA

V odgovor so bila v zrak napotena bojna letala severnih zračnih sil in drugih enot japonske vojske, so v japonskem generalštabu še navedli v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Dodatnih informacij niso podali.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznikom pri uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Rusija ima Japonsko za “sovražno” državo, podobno kot je poimenovala tudi države EU, ZDA in njene zaveznice, med njimi Veliko Britanijo in Avstralijo, dodaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (6)

Prikaži vse komentarje