Dominika Švarc Pipan: Naša naloga je, da dostop do orožja ne bo tako enostaven

Slovenija 05. Maj 202316:38 7 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Luka Dakskobler/BOBO

Po mnenju pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan je kazenska represija, ko gre za mladostnike, skrajno sredstvo, je pa treba vse napore usmeriti v oteževanje dostopa mladostnikom do orožja. Na Policiji sicer ocenjujejo, da so pri odkrivanju nezakonitega orožja uspešni in da količine zaseženega nezakonitega orožja niso velike.

Ob tragičnih dogodkih v Srbiji se zastavlja tudi vprašanje o znižanju kazenske odgovornosti kot enem od ukrepov za preprečevanje nasilja med mladimi. Po mnenju pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan je kazenska represija, ko gre za mladostnike, skrajno sredstvo, je pa treba vse napore usmeriti v oteževanje dostopa mladostnikom do orožja.

“Da lahko mladostniki dostopajo do orožja in to celo v svojem domu, je povsem nesprejemljivo. Zato so v prvi vrsti odgovorni starši, pa tudi vsi mi kot sistem. Naša naloga je, da zagotovimo zadostne ukrepe, da dostop do orožja ne bo tako enostaven,” je v današnji izjavi poudarila ministrica za pravosodje Švarc Pipan. Ob tem je izrazila globoko pretresenost nad dogajanjem v Srbiji in izrekla sožalje staršem, svojcem in prijateljem ubitih.

Bolj zadržana je do zniževanja kazenske odgovornosti s 14 na 12 let, ki ga je kot enega od ukrepov za preprečevanje tovrstnih tragedij predlagal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Mladostniki so na drugačni razvojni stopnji kot odrasli, tudi strokovne analize ne govorijo v prid stopnjevanju kazenske represije, je izpostavila.

“Strokovne analize in izkušnje strokovnjakov psihološke, kriminološke in drugih relevantnih strok kažejo, da bi bilo naivno pričakovati, da bo imela kazenska represija preventivni učinek na tako mlade osebe,” je poudarila Švarc Pipan.

Za preprečevanje medvrstniškega nasilja oziroma nasilja med mladimi je treba po mnenju ministrice vse napore usmerjati v vzgojni sistem oziroma v najzgodnejše faze življenja, ki vplivajo na razvoj otroka. Naloga vseh nas je, da takšna dejanja preprečujemo, smo otrokom zgled in jih naučimo primernih vrednot. Otrokom je treba tudi prisluhniti in jim omogočiti, da se bodo v družbi počutili varne in spoštovane ter da bodo tudi sami spoštovali druge, je poudarila.

O ukrepih za preprečevanje nasilja med mladimi bodo v prihodnjih dneh govorili tudi na vladi, ob čemer pa ministrica svari pred prehitrim sprejemanjem ukrepov. Zlasti ukrepov, ki so na prvi pogled morda všečni, ne bi pa prinesli pričakovanega učinka ali pa bi mladostnikom, storilcem in potencialnim žrtvam celo škodovali, je poudarila.

Policija ocenjuje, da je pri odkrivanju nezakonitega orožja uspešna

Policija namenja veliko pozornost problematiki nezakonitega orožja in odkrivanju njegovega vnosa v Slovenijo. Na celotnem območju države izvajajo nadzore v cestnem, železniškem in letalskem prometu in varnostne akcije z namenom odkrivanja nezakonitega orožja. Na Generalni policijski upravi (GPU) so za STA ocenili, da so pri tem uspešni.

Konkretnih ocen o tem, koliko je neprijavljenega oziroma nezakonitega orožja v Sloveniji, policija nima. “Glede na pridobljene podatke o zasegih nelegalnega orožja v primerjavi z registriranim orožjem pa ocenjujemo, da ne gre za zelo velike količine takšnega orožja,” so zapisali. Ocenjujejo tudi, da se trg ne širi in da problematika na področju lastništva in preprodaje orožja ostaja v dosedanjih okvirih.

Orožje je na črnem trgu moč kupiti od posameznikov, ki so vključeni v posamezne hudodelske skupine, ki pa največkrat niso specializirane samo za nabavo in preprodajo orožja. Pogosto gre za priložnostni ali dodatni posel. Nekaj orožja pa pridobijo po naročilu iz načrtovanih vlomov oziroma tatvin.

Pomemben del nabave nelegalnega orožja je t. i. temni splet. Ob tem pa policija opozarja, da so cene na črnem trgu višje od uradnih in zelo spremenljive, odvisne od ponudbe in povpraševanja. Cena posameznega kosa nezakonitega orožja pa od izvorne ciljne države lahko naraste tudi do desetkrat.

V Slovenijo največ orožja prihaja z območja Zahodnega Balkana, manjši del pa je odtujen pooblaščenim prodajalcem predvsem v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Pomemben del izhaja iz tatvin, ko storilci orožje odtujijo fizičnim osebam, ki imajo ustrezna dovoljenja za posest takšnega orožja.

Slovenija je v primeru izvrševanja kaznivih dejanj tihotapljenja orožja, ki ga organizirajo kriminalne združbe, izrazito tranzitna država. “Največ orožja je namenjenega za naročnike skandinavskih držav, Francije, Nemčije, Nizozemske in druge,” so zapisali. Vse več nedovoljene prodaje orožja pa torej poteka na spletu.

Slovenija se nahaja na balkanski tranzitni poti in je zelo izpostavljena tihotapcem orožja in črnemu trgu orožja, je v luči dogodkov v Srbiji za STA povedal varstvoslovec Denis Čaleta. Po drugi strani pa ima EU na tem področju zelo restriktivno zakonodajo, ki zelo omejuje nakup orožja brez ustreznega dovoljenja, pravi. Čaleta iz Inštituta za korporativne varnostne študije je glede črnega trga orožja spomnil, da so bile pred desetletji vir nezakonitega orožja države, vpletene v balkanske vojne, danes pa je na meji EU takšna vojna v Ukrajini. “Vsak konflikt v tujini pomeni, da bodo v širši regiji višje številke nelegalnega orožja,” je jasen.

Na vprašanje o namenu tega orožja, so na policiji navedli podatke tujih raziskav. Glavni razlogi za posest nezakonitega orožja v ZDA so denimo kriminalna dejavnost, strah pred viktimizacijo, občutek varnosti in statusni simbol. Država z največ orožja na prebivalca in relativno nizko stopnjo nasilja na prebivalca je Finska, kjer orožje posedujejo zaradi ljubiteljstva in strasti do orožja. Za Slovenijo veljajo enaki vzroki, a v nekoliko drugačnem vrstnem redu, tako velja, da je največ nezakonitega orožja zaradi ljubiteljstva do orožja, občutka varnosti, kriminalne dejavnosti in statusnega simbola.

Če policija ugotovi, da posameznik legalno orožje neustrezno hrani, mu izrečejo globo v višini 500 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje