Dela na vrtu: za paradižnik je še prezgodaj, kaj pa lahko sejemo in sadimo

Slovenija 19. Feb 202316:07 0 komentarjev
Vrtnarska dela v februarju in zgodaj spomladi
PROFIMEDIA

Februar je čas, ko začenjamo s prvimi opravili na vrtu. Katera opravila je priporočljivo narediti že sedaj in katera strokovnjaki odsvetujejo? Kaj se sedaj že seje in sadi in kaj ne? Svetuje specialistka za zelenjadarstvo in poljedelstvo Miša Pušenjak.

Februar je mesec, ko počasi začenjamo dela na vrtu, vendar moramo za čim bolj zdrave rastline in dober pridelek opravila tudi pametno izbrati. Za določena je namreč sedaj že skrajni čas, za nekatera pa je še veliko prezgodaj.

V tem delu leta lahko največ opravimo v rastlinjakih, bolj omejeni pa smo na zunanjem vrtu, kjer smo tudi bolj odvisni od vremenskih pogojev. Na prostem lahko morda le prerahljamo zemljo okrog vseh prezimnih posevkov, razredčimo zimsko solato in posejemo, ali posadimo zelo omejeno število rastlin. “Vse ostalo pa se na prostem še ne dela,” pravi specialistka za zelenjadarstvo in poljedelstvo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Mariboru Miša Pušenjak.

Februarska opravila v rastlinjaku

V rastlinjaku lahko začnemo sajenje in setev skoraj vseh rastlin. Prezgodaj je le za paradižnik, s setvijo katerega moramo počakati nekje do začetka marca, prezgodaj je tudi za setev kumar, buč in bučk. Papriko, čilije, feferone, zeleno, jajčevec, zelišča in solate pa lahko v rastlinjaku že sejemo in vzgajamo sadike.

Sedaj je tudi skrajni čas, da v rastlinjak posejemo grah in bob. Lahko tudi samo za sadike, ki jih kasneje prestavimo na prosto. Prav tako lahko v rastlinjak posejemo korenček, peteršilj, por, mesečno redkvico, rukolo, špinačo, motovilec, pa tudi solato. Pri slednji je nakup sadik še bolje kot direktna setev. Lahko posejemo tudi blitvo, toda kot svetuje Miša Pušenjak, jo je v začetku bolje dati najprej kaliti v topel prostor in nato sadike posaditi v rastlinjak. Ali pa, če že kar sedaj v rastlinjak posadimo sadike blitve.

Rastlinjak
PROFIMEDIA

Za setev paradižnika je še prezgodaj

Za setev paradižnika in vzgajanje sadik tudi v notranjih toplih prostorih je trenutno še prezgodaj. Paradižnik namreč potrebuje manj časa, da skali in ustvari sadike, pojasnjuje Miša Pušenjak: “Zaradi tega v zemljo sadimo prevelike sadike, taka rastlina pa ima nato veliko manj energije in prej zboli. Paradižnik sejemo, še posebej, če ga imamo na toplem ob oknu, šele nekje prvi teden marca. V zemljo pa ga damo v začetku maja.”

“Ljudje želijo imeti prevelike sadike paradižnika. Tudi vrtnarji pogosto ponujajo velike sadike, ker ne spreminjajo terminov setve, ki bi jo morali prilagajati vremenskim razmeram in spremembam. Ljudje nato mislijo, da bodo zaradi večje sadike imeli pridelek prej, ampak to ni res,” opozarja Miša Pušenjak in doda, da ljudje ne vedo, da če v zemljo posadimo prevelike sadike paradižnika, predvsem na prostem, izgubimo prve plodove. Če pa je sadika majhna, predvsem ko je malenkost hladnejše, pa rastlina to veliko bolje prenese. Velikost idealne sadike paradižnika, ki jo damo v zemljo, je 25 centimetrov.

Sedaj pa je pravi čas za setev in pripravo sadik paprike, feferonov, čilija in jajčevca. Papriko, ki kali dlje časa, posadimo v zemljo sredi maja.

Miša Pušenjak
Miša Pušenjak (FOTO: osebni arhiv/Facebook)

Zunaj sejemo le redke rastline

V zunanjem odprtem vrtu se setev večine semen za zdaj še ne priporoča, saj je seme zelo občutljivo, s temi rastlinami pa je lahko kasneje tudi veliko težav.

Zunaj lahko posadimo zgolj semena česna (predvsem jarega) in čebulčka, pod pogojem, da je zemlja dovolj suha. Če je lega sončna, lahko zunaj začnemo tudi s sejanjem boba in graha, ki bolje uspevata v hladnem vremenu. Prej kot skalita bob in grah, manjše so možnosti, da ju kasneje napadejo kakšne pepelaste plesni, rje in uši. “Tudi če uši pridejo na rastlino, so plodovi takrat že dovolj veliki, da jih poberemo in nam jih ni treba z ničimer škropiti, niti z ekološkimi pripravki,” pravi Pušenjak.

Če je kdo pozabil zunaj posaditi zimski česen, lahko to stori tudi še zdaj, ampak ga je priporočljivo saditi relativno gosto, ker se lahko zgodi, da ne bo naredil strokov. “Ga pa lahko v tem primeru populimo tudi kot mladi česen.”

Kdor bi želel imeti zunaj solato, lahko denimo posadi kupljene sadike ali izpuljene sadike zimske solate, ki jih dobimo pri redčenju. “Ob tem je dobro vedeti, da so izpuljene sadike slabše, saj imajo v primerjavi s sadikami iz lončka slabšo koreninsko grudo”, pojasnjuje svetovalka Pušenjak. V vsakem primeru pa moramo solato zunaj pokriti.

Vrtnarska dela v februarju in zgodaj spomladi
PROFIMEDIA

Sedaj je tudi čas za načrtovanje in pripravo

Sicer pa je februar predvsem čas za načrtovanje. Prav tako je priporočljivo dati zemljo v analizo, predvsem tisto iz rastlinjakov. Rastlinjaki namreč v petih letih zemljo uničijo. “V rastlinjaku se zemlja tudi ne menja, prav tako se ne vozi se nova navožena zemlja, ampak je treba obstoječo zemljo narediti čim boljšo,” pravi Pušenjak. Pri slednjem nam pomaga ravno analiza, s katero ugotovimo, kaj zemlji manjka in česa ima dovolj (hranila, humus, pH itd.).

Sedaj je tudi dober čas, da načrtujemo namakanje. Za vgrajevanje namakalnih cevi pa je morda še prezgodaj, saj lahko še pritisne mraz. Zunaj lahko v tem času začnemo tudi obrezovanjem vseh rastlin. Prav tako lahko zunanje površine pognojimo s kompostom. Ne pa tudi s kupljenimi organskimi gnojili, razen če imamo na površini česen in čebulo. “Kupljena organska gnojila začnejo relativno hitro razpadati. Če rastlin na površini ni, se hranila sperejo. V tem času prav tako odsvetujem gnojenje s svežim gnojem.”

Mehansko pa je vrt najbolje obdelati gredico po gredico. “Najslabše je, če zemljo odpremo in imamo golo, predvsem v spomladanskem času, ko je veliko padavin. To zemljo uničuje,” opozarja.

Pozor pri postavljanju novega rastlinjaka

Ob tem velja izpostaviti še en nasvet. Če smo si omislili nov rastlinjak na mestu, kjer je bil prej travnik, moramo najprej na obdelano površino posejati belo gorjušico. Kjer je bila prej trava, je namreč po vsej verjetnosti prisotnih tudi veliko strun. Nato je najbolje, da vsaj nekaj mesecev na tej površini ne sadimo ali sejemo zelenjave. Če pa že, pa moramo uporabiti pripravke, ki odganjajo strune.

Setev – sejemo, ko damo v zemljo seme
Sajenje – sadimo, ko damo v zemljo sadiko
Pomembno: Ne obstajajo sorte semen. Obstajajo samo sorte vrtnin/rastlin in semena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!