Zakon o dolgotrajni oskrbi: Treba je nasloviti vprašanje financiranja

Slovenija 16. Mar 202320:15 0 komentarjev
Starost
Profimedia

V dokumentu, ki bo podlaga za pripravo novele zakona o dolgotrajni oskrbi, bo treba nasloviti vprašanje financiranja, so na današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost poudarili predstavniki sindikatov. Po njihovem prepričanju namreč zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je DZ sprejel v času prejšnje vlade financiranja ne določa ustrezno.

Predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost in sindikatov so se danes popoldne srečali na usklajevalnem sestanku glede osnutka nacionalnega reformnega programa v delu, ki se nanaša na dolgotrajno oskrbo. Po mnenju sindikatov bo treba v dokumentu, ki bo podlaga za pripravo novele zakona o dolgotrajni oskrbi, opredeliti vprašanje financiranja.

Po njihovem prepričanju namreč zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je DZ sprejel v času prejšnje vlade, spremembe zakona, potrjene na novembrskem referendumu, pa so njegovo izvajanje preložile s 1. januarja letos na 1. januar 2024, financiranja ne določa ustrezno.

Prav tako so predstavniki sindikatov Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Jakob Počivavšek iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam in Irena Ilešič Čujovič iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije izpostavili, da je treba natančneje doreči cilje. Kot je za STA povedala Ilešič Čujovič, je treba kot cilj postaviti izboljšanje položaja uporabnic in uporabnikov. Iz nacionalnega reformnega programa mora biti po njenem mnenju razvidno, v katero smer bo šla novela.

Poleg tega so po njenih navedbah izrazili nasprotovanje temu, da bi uporabnik imel možnost, da namesto storitve dobi denarni prejemek. Takšna možnost je namreč predvidena v zakonu.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je za Sobotno prilogo Dela februarja dejal, da bo koncept za ureditev dolgotrajne oskrbe, ki je zdaj bolj ali manj osredotočena na domove za starejše, pripravljen do poletja. Manjka pa cela vrsta vmesnih struktur od medgeneracijskih in dnevnih centrov do pomoči na domu in družinskih pomočnikov, kar je treba skozi prenovo zakona vzpostaviti, ustrezno financirati in organizirati kot regijsko mrežo, je prepričan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!